top of page
Studii de licentã
REGULAMENT
PRIVIND ORGANIZAREA ȘI DESFĂȘURAREA
CONCURSULUI DE ADMITERE ÎN CICLUL DE STUDII
        UNIVERSITARE DE LICENȚĂ →

Programul de licentã IEMM

Domeniul: 'Ingineria Materialelor'

Specializarea: 'Ingineria Elaborãrii Materialelor Metalice' (IEMM)

Programul de licentã IEICM

salt

Specificul pregãtirii in cadrul specializãrii Ingineria Elaborãrii Materialelor Metalice constã in obtinerea de materiale metalice si semifabricate, aliaje sau metale primare, aliaje speciale sau cu proprietãti deosebite, materiale compozite sau aliaje secundare, prin tehnologii de elaborare clasice sau neconventionale, folosindu-se ca materii prime minereuri, metale primare, aliaje, prealiaje, deseuri metalice sau subproduse, conducerea optimalã a parametrilor de proces avand ca obiectiv imbunãtãtirea  proprietãtilor materialelor in cursul elaborãrii sau ulterior prin tratamente termice.

 

Complexitatea specializãrii Ingineria Elaborãrii Materialelor Metalice impune coroborarea informatiilor stiintifice si tehnologice din toate categoriile si disciplinele: matematicã, chimie, fizicã, Stiinta materialelor. Studiul domeniului Ingineria Elaborãrii Materialelor Metalice presupune aprofundarea fenomenelor care sunt puse in termenii cercetãrii aplicate, astfel incat se asteaptã ca studentii sã fie capabili sã realizeze proiecte de cercetare originale, referitoare la acest domeniu.

 

Ingineria elaborãrii materialelor metalice, ca domeniu de studiu si cercetare, se dezvoltã pe mãsura impusã de mediul industrial, de noile descoperiri tehnologice atat din punct de vedere al componentelor materialelor metalice cat si din punct de vedere al tehnologiilor de elaborare precum si al proprietãtilor materialelor metalice.

 

Proprietatea intelectualã generatã prin activitatea de cercetare necesitã a fi dezvoltatã pentru a crea produse comerciale – materiale metalice, tehnologii, instalatii, echipamente – profitul obtinut constituind baza unor noi cercetãri si investitii. Aceasta inseamnã cã nu numai marile companii, institute de cercetare si organizatii guvernamentale vor angaja absolventi ai acestui domeniu, dar si companiile nou infiintate care au ca obiect de activitate elaborarea materialelor metalice.

Cadrul juridic de organizare si functionare a specializãrii

 

Specializarea a fost acreditatã sub denumirea de Ingineria Elaborãrii Materialelor Metalice prin Hotãrare de Guvern. Tipul si durata programului de studiu: ingineri zi, 8 semestre.

 

Obiectivele programului

 

In orice societate, rolul principal al invãtãmantului superior constã in dobandirea, de cãtre studenti, de cunostinte specifice domeniului pe care si l-au ales, la cel mai inalt nivel (in corelatie cu nivelul tehnicii si stiintei de la momentul studiului), dar si in deschiderea de noi orizonturi, de asemenea in domeniul de studiu ales. In acest context programul de studiu prezentat va aborda obiectivele mentionate in continuare.

 

Profilul Ingineria Elaborãrii Materialelor Metalice din cadrul Facultãtii Stiinta si Ingineria Materialelor are drept misiune formarea de specialisti care sã efectueze activitãti specifice de analizã, conceptie, proiectare, executie, predictie s.a.m.d., in unitãti de productie, de cercetare, de proiectare, in vederea optimizãrii caracteristicilor de exploatare ale materialelor metalice si ale produselor, necesare desfãsurãrii oricãrei activitãti industriale.

 

Specializarea provine din unirea a douã sectii de specialitate traditionale, cu o vechime de peste 40 de ani, respectiv Siderurgie si Metalurgie Neferoasã, ce au reprezentat peste 50% din structura fostei Facultãti de Metalurgie. Durata studiilor de licentã este de 4 ani (8 semestre), invãtãmant de zi.

Continutul programului

 

In primii ani de studiu se asigurã pregãtirea generalã, care genereazã baza teoreticã pentru intelegerea materiilor de specialitate prin:

 

  • discipline de culturã generalã tehnicã (matematici aplicate, fizicã, chimie, sisteme de operare si limbaje de programare, bazele proiectãrii asistate de calculator, mecanicã si rezistenta materialelor, electrotehnicã);

  • discipline de specialitate referitoare la domeniul materialelor metalice (obtinerea si prelucrarea resurselor metalurgice, teoria proceselor metalurgice, agregate termice si electrice, structura si proprietãtile materialelor, tehnici de analizã a structurii materialelor);

  • discipline de granitã (electrotehnica metalurgiei, bazele termotehnicii metalurgice, mecanisme si organe de masini).

 

In urmãtorii ani, se dezvoltã progresiv cunostintele privind:

 

  • tehnica de calcul si aplicatiile ei (bazele cercetãrii operationale, sisteme informationale, modelare si simulare, productie asistatã de calculator);

  • discipline tehnice (metalurgie fizicã structuralã, metalurgie extractivã, elaborarea aliajelor feroase si neferoase, turnarea metalelor si aliajelor, deformarea plasticã si tratamentul termic aplicate materialelor metalice, ecologia in metalurgie, selectia si utilizarea materialelor, proprietãtile materialelor metalice, echipamente si instalatii metalurgice);

  • discipline de specialitate referitoare la elaborarea materialelor metalice (materii prime si materiale folosite la elaborare; tehnologii clasice si neconventionale de obtinere a materialelor metalice – metale primare, aliaje primare si secundare, pulberi metalice; teoria proceselor care au loc la elaborarea materialelor metalice; bazele teoretice ale deformãrii plastice, ale tratamentelor termice si termochimice, ale tratãrii topiturilor metalice etc.);

  • discipline juridice (legislatia mediului si a afacerilor in procesarea materialelor, managementul calitãtii in industria materialelor). 

Particularitãti ale programului

 

Specificul pregãtirii in cadrul specializãrii Ingineria Elaborãrii Materialelor Metalice constã in:

 

  • obtinerea materialelor metalice si a aliajelor prin tehnologii clasice si neconventionale;

  • proiectarea si controlul parametrilor materialelor metalice elaborate avand ca obiectiv imbunãtãtirea structurii si proprietãtilor acestora;

  • elaborarea de noi materiale metalice care sã rãspundã exigentelor mediului industrial.

 

Pregãtirea studentilor urmãreste asimilarea cunostintelor privind:

 

  • Bazele teoriei proceselor de elaborare, turnare, solidificare si deformare plasticã a materialelor cu destinatie generalã (fonte, oteluri si aliaje neferoase) si specialã (materiale inteligente, materiale structurale, functionale, de interes ecologic, materiale amorfe, nanocristaline, biomateriale, compozite etc)

  • Principii si tehnici performante de elaborare a materialelor metalice

  • Criterii, sisteme si controlul calitãtii produselor in elaborarea materialelor metalice

  • Modelarea si optimizarea tehnicilor de elaborare si solidificare

  • Ecologizarea sectoarelor de elaborare a materialelor metalice

  • Proiectarea asistatã de calculator a tehnologiilor de fabricatie

  • Proiectarea si organizarea sectiilor de elaborare a metalelor si aliajelor

  • Normele de legislatie, tehnicile si procedurile de calitate in industria de materiale

  • Utilizarea tehnologiilor informatice in industria de materiale

  • Criteriile de selectare si utilizare rationalã a materialelor metalice si nemetalice pentru principalele domenii economice.

 

Este organizat, de asemenea, un program de master ”Sinteza si procesarea materialelor metalice speciale”, avand durata de 4 semestre.

Domenii de competentã

 

Domeniile profesionale pentru care absolventii specializãrii Ingineria Elaborãrii Materialelor Metalice sunt competenti:

 

  • Cercetarea si dezvoltarea tehnologicã in sectoarele calde sau reci din industriile: metalurgicã, constructoare de masini, constructii navale, utilaje etc.

  • Compartimentele de cercetare si proiectare ale marilor societãti comerciale din domeniile competitive precum auto, aeronauticã, electronicã, microelectronicã, telematicã, electrotehnicã si energeticã

  • Sectoarele productive sau compartimentele de proiectare din societãtile comerciale producãtoare de materiale pentru implanturi medicale, protezare, bijuterii, opere de artã

  • Societãtile comerciale de producere si procesare a materialelor metalice si nemetalice

  • Posibilitãti majore de realizare a unor intreprinderi de productie cu capital privat mixt romanesc si strãin (in prezent functioneazã peste 100 de sectii de elaborare materiale metalice), pentru piata romaneascã si mai ales pentru export

  • Serviciile de consultantã tehnicã ale firmelor (cu capital de stat sau privat) furnizoare de produse metalice si nemetalice.

 

Proiectele de licentã cuprind o componentã tehnicã si una economicã, facultatea asigurand documentarea si practica pentru studenti in vederea familiarizãrii acestora cu realitãtile economice.

 

Personalul didactic are o inaltã competentã, recunoscutã in tarã si strãinãtate. Isi desfãsoarã activitatea cadre didactice de la 15 departamente din Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica din Bucuresti. Personalul didactic are o bogatã experientã in invãtãmant, cercetare si economia realã. Sunt membri ai unor institutii si asociatii economice si stiintifice prestigioase din tarã si strãinãtate: Academia de Stiinte Tehnice din Romania, Asociatia Generalã a Inginerilor din Romania etc. Personalul didactic a reprezentat si reprezintã Romania in forumuri economice si tehnice internationale din Elvetia, SUA, Canada, Japonia, China, Ungaria, Austria s.a.

Competente generale

 

  • Efectuarea de calcule, demonstratii si aplicatii pentru rezolvarea de sarcini specifice ingineriei materialelor pe baza cunostintelor din stiintele fundamentale;

  • Asocierea cunostintelor, principiilor si a metodelor din stiintele tehnice ale domeniului  cu reprezentãri grafice pentru rezolvarea de sarcini specifice;

  • Proiectarea proceselor tehnologice din industria metalurgicã;

  • Coordonarea proceselor specifice pentru obtinerea si caracterizarea materialelor metalice;

  • Implementarea tehnologiilor ecologice si stabilirea tehnicilor si tehnologiilor de valorificare a deseurilor;

  • Managementul si marketingul activitãtilor din industria metalurgicã.

 

Competente specifice

 

  • Capacitatea de cunoastere si asimilare a cunostintelor teoretice privind procesele fizico-chimice care au loc la obtinerea metalelor, aliajelor si a compozitelor cu matrice metalicã

  • Proiectarea si conducerea tehnologiilor pentru rafinarea topiturilor metalice feroase si neferoase

  • Stabilirea cadrului tehnico-economic si a tehnologiilor specifice pentru reciclarea produselor secundare rezultate la elaborarea metalelor si aliajelor

  • Cunostinte privind termodinamica, cinetica si mecanismul proceselor la obtinerea si rafinarea materialelor metalice si a materialelor speciale (superaliaje si nanomateriale, compozite cu matrice metalicã)

  • Cunoasterea bazelor stiintifice ale  proceselor de modificare a structurii si finisarea granulatiei materialelor metalice in vederea imbunãtãtirii calitãtii

  • Abilitãti privind utilizarea metodelor de analizã structuralã si a caracterizãrii mecanice a materialelor metalice

  • Competente de selectie, utilizare si optimizare a proprietãtilor materialelor metalice pentru diferite domenii

  • Capacitatea de utilizare a tehnologiilor informatice in industria de materiale.

Planul de invãtãmant

 

  1. Fisa disciplinei. Pentru fiecare disciplinã cuprinsã in Planul de invãtãmant s-a intocmit Fisa disciplinei.

  2. Programul de studiu Ingineria Elaborãrii Materialelor Metalice diferã prin continutul sãu cu circa 20% fatã de celelalte programe de studiu oferite de Facultatea de Stiinta si Ingineria Materialelor.

  3. Programul de studiu Ingineria Elaborãrii Materialelor Metalice este in proportie de peste 80% similar cu programele de Ingineria Elaborãrii Materialelor Metalice de la alte universitãti din tarã. Planurile de invãtãmant au fost analizate periodic impreunã cu reprezentantii universitãtilor tehnice din Cluj-Napoca, Iasi, Galati, Brasov, Targoviste, Craiova, Timisoara.

  4. Competentele generale si specifice ale specializãrii Ingineria Elaborãrii Materialelor Metalice au fost prezentate anterior. Dintre acestea, amintim:

 

  • capacitatea de cunoastere si asimilare a cunostintelor teoretice privind procesele fizico-chimice care au loc la obtinerea metalelor, aliajelor si a compozitelor cu matrice metalicã;

  • proiectarea si conducerea tehnologiilor pentru rafinarea topiturilor metalice feroase si neferoase;

  • stabilirea cadrului tehnico-economic si a tehnologiilor specifice pentru reciclarea produselor secundare rezultate la elaborarea metalelor si aliajelor; cunostinte privind termodinamica, cinetica si mecanismul proceselor la obtinerea si rafinarea materialelor metalice si a materialelor speciale (superaliaje si nanomateriale, compozite cu matrice metalicã);

  • cunoasterea bazelor stiintifice ale proceselor de modificare a structurii si finisarea granulatiei materialelor metalice in vederea imbunãtãtirii calitãtii;

  • abilitãti privind utilizarea metodelor de analizã structuralã si a caracterizãrii mecanice a materialelor metalice;

  • competente de selectie, utilizare si optimizare a proprietãtilor materialelor metalice pentru diferite domenii.

Structura Planului de invãtãmant

 

Disciplinele de studiu din planul de invãtãmant sunt prevãzute intr-o succesiune logicã si indeplinesc urmãtoarele cerinte: definesc si delimiteazã precis competentele generale si de specialitate pentru domeniul de studiu de licentã in conformitate cu competentele corespunzãtoare studiilor de masterat; sunt compatibile cu cadrul national al calificãrilor; promovãrile disciplinelor sunt exprimate prin credite ECTS; existã compatibilitate intre planurile de invãtãmant si programele de studiu similare din universitãtile din tarã.

 

Disciplinele de studiu din Planul de invãtãmant au programe analitice (fisa disciplinei), in care sunt precizate obiectivele disciplinei, continutul tematic de bazã, repartizarea orelor de curs, seminar si activitãti aplicative pe teme, sistemul de evaluare a studentilor, bibliografia minimalã.

 

Nomenclatorul disciplinelor cuprinse in planul de invãtãmant si continutul acestor discipline precizat prin fisa disciplinei corespund domeniului de licentã si programului de studii si sunt conforme cu misiunile declarate.

Planul de invãtãmant cuprinde:

 

- discipline fundamentale 19,44%;

- discipline in domeniu 41,67%;

- discipline de specialitate 36,11%;

- discipline complementare 2,78%.

De asemenea, Planul de invãtãmant este structurat in:

 

- discipline obligatorii 68,40%;

- discipline optionale 18,80%;

- discipline liber alese 13,60%.

Structura Planului de invãtãmant IEMM

Prezentarea programelor de studiu IEMM

 

Programele de studiu sunt detaliat formulate in functie de rezultatele asteptate prin invãtare si care corespund unei calificãri universitare, inginer in Ingineria Elaborãrii Materialelor Metalice in conformitate cu nomenclatorul national al calificãrilor.

 

IP.B.1.2.1. Structura programelor de studiu

Ref. 1. Programul de studiu pentru Ingineria Elaborãrii Materialelor Metalice se bazeazã pe corespondenta dintre rezultatele obtinute in procesul de invãtare si calificarea obtinutã.

 

Programul de studiu Ingineria Elaborãrii Materialelor Metalice este prezentat sub forma unui pachet de documente care includ obiective generale si specifice ale programului, planul de invãtãmant cu ponderile disciplinelor exprimate prin credite de studiu ECTS si cu disciplinele ordonate succesiv pe perioada scolarizãrii.

 

Fisele disciplinelor incluse in planul de invãtãmant cuprind detalii legate de:

  • obiectivele si competentele specifice disciplinei,

  • continutul cursurilor si aplicatiilor,

  • numãrul de ore aferente fiecãrei activitãti,

  • modul de evaluare a rezultatelor obtinute de studenti si

  • bibliografia minimalã.

 

Numãrul de credite ECTS este alocat fiecãrei discipline conform ”Ghidului de utilizare al ECTS”. Structura programului de studiu este flexibilã si permite fiecãrui student sã-si aleagã un traseu propriu de invãtare potrivit aptitudinilor sale. Fiecare student poate obtine maximum 35% din totalul de credite cumulate la sfarsitul programului de studiu din disciplinele optionale si liber alese oferite, numai din disciplinele liber alese studentul poate obtine 17,08%. 

IP.B.1.2.2. Diferentiere in realizarea programelor de studiu

Ref. 2. Continutul programelor de studii se reinnoieste permanent prin introducerea cunostintelor noi, rezultate din cercetarea stiintificã, inclusiv cea proprie.

 

IP.B.1.2.3. Relevanta programelor de studiu

Ref. 1. Programul de studiu se realizeazã in functie de ritmul dezvoltãrii cunoasterii si tehnologiei din domeniu si de cerintele pietei muncii si a calificãrilor.

 

Programul de studiu este revizuit periodic pe baza analizei colegiale anuale a cunostintelor transmise si asimilate de studenti si prin analiza schimbãrilor care se produc in profilul calificãrilor si impactul acestora asupra organizãrii programului.

 

Analiza colegialã se realizeazã la nivel de Departament, de Consiliul facultãtii (din care fac parte si reprezentanti ai studentilor) si prin intruniri organizate cu reprezentantii altor universitãti din tarã care pregãtesc studenti cu specializarea Ingineria Elaborãrii Materialelor Metalice, si cu reprezentanti ai angajatorilor.

 

Aprobarea, monitorizarea si evaluarea programelor de studiu si disciplinelor ce corespund calificãrilor se realizeazã periodic.

 

Atat in Universitate, cat si in Facultate existã un regulament privitor la initierea, aprobarea, monitorizarea si evaluarea periodicã a fiecãrui program de studiu si a diplomelor emise, aplicat in mod riguros si consecvent.

 

Programele de studiu si diplomele sunt elaborate si emise in functie de cerintele calificãrii universitare. Programele de studii sunt revizuite periodic pentru a corespunde dinamicii pietei calificãrilor universitare si profesionale.

Anchor 1

Programul de licentã IEICM

Domeniul: 'Inginerie si Management'

Specializarea: 'Inginerie Economicã in Industria Chimicã si de Materiale' (IEICM)

Cerintele realizãrii de materiale noi, conform standardelor internationale de calitate, solicitate de tehnica de calcul, aeronauticã, aparatura medicalã, industria nuclearã, impun o nouã abordare a managementului prin prisma analizei economice a fiecarei etape tehnologice de obtinere a acestor materiale.

 

In conditiile in care rolul stiintei conducerii ca suport stiintific al deciziilor, in contextul economiei concurentiale, devine o prioritate fundamentalã in strategiile de “asezare” a structurilor industriale pe principiile eficientei reale, se impune armonizarea cunostintelor ingineresti cu fundamentele principiilor concurentei in domeniul economic.

 

In acest cadru complex, Facultatea Stiinta si Ingineria Materialelor are ca preocupare asigurarea unei componente economice pregãtirii ingineresti, care prin discipline privind managementul industrial, marketingul si analiza economicã, asigurã o pregatire tehnico-economicã corelatã cu cerintele pietei fortei de muncã.

 

Studentii specializãrii sunt pregatiti pe baza unor programe adecvate, elaborate conform practicilor similare din universitãti europene, americane, adaptate specificului economiei romanesti.

Cadrul legal de organizare si functionare a specializãrii

 

Specializarea a fost acreditatã prin Hotãrarea de Guvern nr. 535 din 1 iulie 1999, publicatã in Monitorul Oficial nr. 324 din 7 iulie 1999. Acreditarea a fost mentinutã prin Hotãrarea nr. 410 din 25 aprilie 2002 si 1609/2004. Specializarea a fost reacreditatã prin HG nr. 916/2005 publicatã in Monitorul Oficial 766/23.VIII.2005 – Partea I, 1175/2006 publicatã in Monitorul Oficial 769/11.IX.2006 – Partea I, prin HG nr. 676/2007 publicatã in Monitorul Oficial nr. 481/18.VII.2007 – Partea 1, prin HG nr. 635/2008 publicatã in Monitorul Oficial nr. 467/24.VI.2008 si prin HG nr. 749/2009 publicatã in Monitorul Oficial nr. 465/24.VII.2009, HG nr. 631/30.06.2010 publicatã in Monitorul Oficial nr. 578/16.08.2010, HG nr. 966/2011 publicatã in Monitorul Oficial nr. 697/01.X.2011 (Partea 1), HG nr. 707/2012 publicatã in Monitorul Oficial nr. 525/30.VII.2012 (Partea 1),  HG nr. 493/2013 publicatã in Monitorul Oficial nr. 447/22.VII.2013 (Partea 1), HG nr. 580/2014 publicatã in Monitorul Oficial nr. 527/16.VII.2014 (Partea 1), HG nr. 575/2015 publicatã in Monitorul Oficial nr. 554BIS/27.VII.2015 (Partea 1).

 

Tipul si durata programului de studiu: ingineri zi, 8 semestre.

Obiectivele programului IEICM

 

Profilul “Inginerie Economicã” din cadrul Facultãtii Stiinta si Ingineria Materialelor are drept misiune formarea de specialisti care sã efectueze activitãti specifice de analizã, conceptie, marketing si conducere, in unitãti de cercetare, productie, administratie, in vederea functionãrii optime a sistemelor de productie a materialelor metalice si nemetalice, necesare desfãsurãrii oricãrei activitãti industriale. Durata studiilor de licentã este de 4 ani, invãtãmant de zi.

 

In primii ani de studiu se asigurã pregãtirea generalã, care genereazã baza teoreticã pentru intelegerea materiilor de specialitate prin:

 

  • discipline de culturã generalã tehnicã (matematici aplicate, fizicã, chimie, sisteme de operare si limbaje de programare, bazele proiectãrii asistate de calculator, mecanicã si rezistenta materialelor, electrotehnicã);

  • discipline de specialitate referitoare la domeniul materialelor metalice (obtinerea si prelucrarea resurselor metalurgice, teoria proceselor metalurgice, agregate termice si electrice, structura si proprietãtile materialelor, tehnici de analizã a structurii materialelor);

  • discipline de granitã (electrotehnicã, bazele termotehnicii tehnice, mecanisme si organe de masini).

 

In urmãtorii ani, se dezvoltã progresiv cunostintele privind:

 

  • tehnica de calcul si aplicatiile ei (bazele cercetãrii operationale, sisteme informationale, modelare si simulare, productie asistatã de calculator);

  • discipline economice (contabilitate manageriala management financiar),

  • discipline manageriale (managementul intreprinderilor, conceptia si proiectarea sistemelor manageriale, managementul productiei, marketingul materialelor metalice, analiza economica;

  • discipline tehnice (metalurgie fizicã structuralã, metalurgie extractivã, elaborarea aliajelor feroase si neferoase, turnarea metalelor si aliajelor, deformarea plasticã si tratamentul termic aplicate materialelor metalice, ecologia in metalurgie, selectia si utilizarea materialelor, proprietãtile materialelor metalice, echipamente si instalatii metalurgice);

  • discipline de specialitate referitoare la elaborarea materialelor metalice (materii prime si materiale folosite la elaborare; tehnologii clasice si neconventionale de obtinere a materialelor metalice – metale primare, aliaje primare si secundare, pulberi metalice; teoria proceselor care au loc la elaborarea materialelor metalice; bazele teoretice ale deformãrii plastice, ale tratamentelor termice si termochimice, ale tratãrii topiturilor metalice etc.);

  • discipline juridice (legislatia mediului si a afacerilor in procesarea materialelor, managementul calitãtii in industria materialelor).

 

Personalul didactic are o inaltã competentã, recunoscutã in tarã si strãinãtate. Isi desfãsoarã activitatea cadre didactice de la 15 departamente din Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica din Bucuresti. Personalul didactic are o bogatã experientã in invãtãmant, cercetare si economia realã. Sunt membri ai unor institutii si asociatii economice si stiintifice prestigioase din tarã si strãinãtate: ASTR, AGIR etc.

Particularitãti ale programului IEICM

 

Specificul pregãtirii in cadrul specializãrii Inginerie Economica in Industria Chimicã si de Materiale constã in:

 

  • analiza eficientei proceselor de obtinere a materialelor metalice si a aliajelor prin tehnologii clasice si neconventionale;

  • proiectarea si controlul parametrilor materialelor metalice elaborate avand ca obiectiv imbunãtãtirea rentabilitatii companiilor;

  • elaborarea de noi materiale metalice care sã rãspundã exigentelor mediului industrial.

 

Pregãtirea studentilor urmãreste asimilarea cunostintelor privind:

 

  • Bazele teoriei proceselor de elaborare, turnare, solidificare si deformare plasticã a materialelor cu destinatie generalã (fonte, oteluri si aliaje neferoase) si specialã (materiale inteligente, materiale structurale, functionale, de interes ecologic, materiale amorfe, nanocristaline, biomateriale, compozite etc)

  • Principii si tehnici performante de elaborare a materialelor metalice

  • Criterii, sisteme si controlul calitãtii produselor in elaborarea materialelor metalice

  • Modelarea si optimizarea tehnicilor de elaborare si solidificare

  • Ecologizarea sectoarelor de elaborare a materialelor metalice

  • Proiectarea asistatã de calculator a tehnologiilor de fabricatie

  • Proiectarea si organizarea sectiilor de elaborare a metalelor si aliajelor

  • Normele de legislatie, tehnicile si procedurile de calitate in industria de materiale

  • Utilizarea tehnologiilor informatice in industria de materiale

  • Criteriile de selectare si utilizare rationalã a materialelor metalice si nemetalice pentru principalele domenii economice.

Domenii de competentã

 

Domeniile de competentã pentru absolventii specializãrii:

 

  • Cercetarea si dezvoltarea tehnologicã in sectoarele calde sau reci din industriile: metalurgicã, constructoare de masini, constructii navale, utilaje etc.

  • Compartimentele de cercetare si proiectare ale marilor societãti comerciale din domeniile competitive precum auto, aeronauticã, electronicã, microelectronicã, telematicã, electrotehnicã, energeticã

  • Sectoarele productive sau compartimentele de proiectare din societãtile comerciale producãtoare de materiale pentru implanturi medicale, protezare, bijuterii, opere de artã

  • Societãtile comerciale de producere si procesare a materialelor metalice si nemetalice

  • Posibilitãti majore de realizare a unor intreprinderi de productie cu capital privat mixt romanesc si strãin (in prezent functioneazã peste 100 de sectii de elaborare materiale metalice), pentru piata romaneascã si mai ales pentru export

  • Serviciile de consultantã tehnicã ale firmelor (cu capital de stat sau privat) furnizoare de produse metalice si nemetalice.

Competente generale

 

  • Efectuarea de calcule, demonstratii si aplicatii pentru rezolvarea de sarcini specifice ingineriei materialelor pe baza cunostintelor din stiintele fundamentale

  • Asocierea cunostintelor, principiilor si a metodelor din stiintele tehnice ale domeniului cu reprezentãri grafice pentru rezolvarea de sarcini specifice;

  • Proiectarea proceselor tehnologice din industria metalurgicã

  • Coordonarea proceselor specifice pentru obtinerea si caracterizarea materialelor metalice

  • Implementarea tehnologiilor ecologice si stabilirea tehnicilor si tehnologiilor de valorificare a deseurilor.

 

Competente specifice

 

  • Pregãtire multidisciplinarã fundamentalã in domeniul economic si al ingineriei materialelor

  • Stabilirea cadrului general al tehnologiilor specifice si coordonarea proceselor de obtinere, procesare si caracterizare a materialelor metalice

  • Realizarea de analize economico-manageriale in unitãtile producãtoare si procesatoare de materiale metalice

  • Conducerea optimalã a sectoarelor de fabricatie din industria de materiale

  • Efectuarea de studii de prognozã

  • Indeplinirea activitãtilor ingineresti, cu recunoasterea rapidã si constientizarea corectã si completã a conditiilor de finalizare a acestora, identificarea competentelor si abilitãtilor necesare si recunoasterea informatiilor suplimentare ce trebuie cerute pentru finalizarea completã si la termen a lucrãrilor.

  • Cunoasterea nivelurilor ierarhice, schimbul eficient de informatii pe nivel, intelegerea constructivã a indatoririlor primite de la - si raportarea corectã si la timp cãtre - nivelul superior, aplicarea metodelor de partitionare a activitãtilor in etape si repartizarea acestora subordonatilor cu explicarea completã a indatoririlor.

  • Adaptarea la noile tehnologii, documentarea completã si la zi din surse de valoare (inclusiv informatice), in limbi de circulatie mondialã, pe directiile de perspectivã si identificarea necesitãtilor de cursuri de perfectionare pentru dezvoltarea personalã, din oferta europeanã si mondialã

  • Managementul si marketingul activitãtilor din industria metalurgicã

  • Stabilirea cadrului tehnico-economic si a tehnologiilor specifice pentru reciclarea produselor secundare rezultate la elaborarea metalelor si aliajelor

  • Cunostinte privind termodinamica, cinetica si mecanismul proceselor la obtinerea si rafinarea materialelor metalice si a materialelor speciale (superaliaje si nanomateriale, compozite cu matrice metalicã)

  • Cunoasterea bazelor stiintifice aleproceselor de modificare a structurii si finisarea granulatiei materialelor metalice in vederea imbunãtãtirii calitãtii acestora

  • Abilitãti privind utilizarea metodelor de analizã structuralã si a caracterizãrii mecanice a materialelor metalice

  • Competente de selectie, utilizare si optimizare a proprietãtilor materialelor metalice pentru diferite domenii

  • Capacitatea de utilizare a tehnologiilor informatice in industria de materiale.

Planul de invãtãmant

 

a) Fisa disciplinei. Pentru fiecare disciplinã cuprinsã in Planul de invãtãmant s-a intocmit fisa disciplinei.

 

b) Programul de studiu la specializarea Inginerie Economica in Industria Chimica si de Materiale diferã prin continutul sãu, cu circa 20 % fatã de celelalte programe de studiu oferite de facultatea Stiinta si Ingineria Materialelor.

 

c) Programul de studiu Inginerie Economica in Industria Chimica si de Materiale este in proportie de peste 80% similar cu programele de Ingineria Elaborãrii Materialelor Metalice de la alte universitãti din tarã. Planurile de invãtãmant au fost analizate periodic impreunã cu reprezentantii universitãtilor tehnice din Cluj, Iasi, Galati, Brasov, Targoviste, Craiova, Timisoara.

 

d) Competentele generale si specifice ale specializãrii Inginerie Economica in Industria Chimica si de Materiale au fost prezentate anterior. Dintre acestea, amintim:

 

  • capacitatea de cunoastere si asimilare a cunostintelor teoretice privind procesele fizico-chimice care au loc la obtinerea metalelor, aliajelor si a compozitelor cu matrice metalicã;

  • proiectarea si conducerea tehnologiilor pentru rafinarea topiturilor metalice feroase si neferoase;

  • stabilirea cadrului tehnico-economic si a tehnologiilor specifice pentru reciclarea produselor secundare rezultate la elaborarea metalelor si aliajelor;

  • cunostinte privind termodinamica, cinetica si mecanismul proceselor la obtinerea si rafinarea materialelor metalice si a materialelor speciale (superaliaje si nanomateriale, compozite cu matrice metalicã);

  • cunoasterea bazelor stiintifice ale  proceselor de modificare a structurii si finisarea granulatiei materialelor metalice in vederea imbunãtãtirii calitãtii acestora; abilitãti privind utilizarea metodelor de analizã structuralã si a caracterizãrii mecanice a materialelor metalice;

  • competente de selectie, utilizare si optimizare a proprietãtilor materialelor metalice pentru diferite domenii;

  • capacitatea de utilizare a tehnologiilor informatice in industria de materiale, conducerea optimalã a sectoarelor de fabricatie din industria de materiale;

  • efectuarea de studii de prognozã;

  • indeplinirea activitãtilor ingineresti, cu recunoasterea rapidã si constientizarea corectã si completã a conditiilor de finalizare a acestora, identificarea competentelor si abilitãtilor necesare si recunoasterea informatiilor suplimentare ce trebuie cerute pentru finalizarea completã si la termen a lucrãrilor

  • cunoasterea nivelurilor ierarhice, schimbul eficient de informatii pe nivel, intelegerea constructivã a indatoririlor primite de la - si raportarea corectã si la timp cãtre - nivelul superior, aplicarea metodelor de partitionare a activitãtilor in etape si repartizarea acestora subordonatilor cu explicarea completã a indatoririlor. 

Structura Planului de invãtãmant IEICM

Planul de invãtãmant cuprinde:

 

  • discipline fundamentale 20,10%;

  • discipline in domeniu 39,71%;

  • discipline de specialitate 37,32%;

  • discipline complementare 2,87%.

De asemenea, planul de invãtãmant este structurat in:

 

- discipline obligatorii 68,40%;

- discipline optionale 18,80%;

- discipline liber alese 13,60%.

Structura Planului de invãtãmant IEICM

Prezentarea Programelor de studiu IEICM

Disciplinele de studiu din planul de invãtãmant sunt prevãzute intr-o succesiune logicã si indeplinesc urmãtoarele cerinte:

 

  • definesc si delimiteazã precis competentele generale si de specialitate pentru domeniul de studiu de licentã in conformitate cu competentele corespunzãtoare studiilor de masterat;

  • sunt compatibile cu cadrul national al calificãrilor;

  • promovãrile disciplinelor sunt exprimate prin credite ECTS;

  • existã compatibilitate intre planurile de invãtãmant si programele de studiu similare din universitãtile din tarã.

 

Disciplinele de studii din planul de invãtãmant au programe analitice (fisa disciplinei) in care sunt precizate obiectivele disciplinei, continutul tematic de bazã, repartizarea orelor de curs, seminar si activitãti aplicative pe teme, sistemul de evaluare a studentilor si bibliografia minimalã. Nomenclatorul disciplinelor cuprinse in Planul de invãtãmant si continutul acestora precizat prin fisa disciplinei corespund domeniului de licentã si Programului de studii si sunt conform cu misiunile declarate.

 

Programele de studiu sunt detaliat formulate in functie de rezultatele asteptate prin invãtare si care corespund unei calificãri universitare, inginer in Inginerie Economica in Industria Chimica si de Materiale in conformitate cu nomenclatorul national al calificãrilor.

 

IP.B.1.2.1. Structura programelor de studiu

Ref. 1. Programul de studiu pentru Inginerie Economica in Industria Chimica si de Materiale se bazeazã pe corespondenta dintre rezultatele obtinute in procesul de invãtare si calificarea obtinutã.

 

Programul IEICM este prezentat sub forma unui pachet de documente care includ obiective generale si specifice ale Programului, si planul de invãtãmant cu ponderile disciplinelor exprimate prin credite de studiu ECTS si cu disciplinele ordonate succesiv pe perioada scolarizãrii.

Fisele disciplinelor incluse in planul de invãtãmant cuprind detalii legate de:

  • obiectivele si competentele specifice disciplinei;

  • continutul cursurilor si aplicatiilor;

  • numãrul de ore aferente fiecãrei activitãti;

  • modul de evaluare a rezultatelor obtinute de studenti;

  • bibliografia minimalã.

 

Numãrul de credite ECTS este alocat fiecãrei discipline conform ”Ghidului de utilizare al ECTS”. Structura programului de studiu este flexibilã si permite fiecãrui student sã-si aleagã un traseu propriu de invãtare potrivit aptitudinilor sale. Fiecare student poate obtine maximum 35% din totalul de credite cumulate la sfarsitul programului de studiu din disciplinele optionale si liber alese oferite; numai din disciplinele liber alese studentul poate obtine 17,08%.

 

IP.B.1.2.2. Diferentiere in realizarea programelor de studiu

Ref. 2. Continutul programelor de studii se reinnoieste permanent prin introducerea cunostintelor noi, rezultate din cercetarea stiintificã, inclusiv cea proprie.

 

IP.B.1.2.3. Relevanta programelor de studiu

Ref. 1. Programul de studiu se realizeazã in functie de ritmul dezvoltãrii cunoasterii si tehnologiei din domeniu si de cerintele pietei muncii si a calificãrilor.

 

Programul de studiu este revizuit periodic pe baza analizei colegiale anuale a cunostintelor transmise si asimilate de catre studenti si prin analiza schimbãrilor care se produc in profilul calificãrilor si impactul acestora asupra organizãrii Programului de studiu.

 

Analiza colegialã se realizeazã la nivel de Departament, de Consiliu al Facultãtii (din care fac parte si reprezentanti ai studentilor) si prin intruniri organizate cu reprezentantii altor universitãti din tarã care pregãtesc studenti cu specializarea Inginerie Economicã in Industria Chimicã si de Materiale, cu absolventi si cu reprezentanti ai angajatorilor.

bottom of page