top of page
Scurt istoric al Departamentului IMOMM

Invãtãmantul metalurgic din Romania are traditii vechi, avandu-si originea in dezvoltarea metalurgiei extractive feroase si neferoase pe teritoriul tãrii noastre. Astfel, dupã aparitia primelor unitati industriale metalurgice in Banat, in secolul al XVIII-lea, ia fiintã Scoala de Mine si Metalurgie Feroasã de la Oravita, la 23 ianuarie 1729, transferatã apoi, dupã 60 de ani, la Resita, unde in anul 1771 s-au pus in functiune furnalele de la Uzina Siderurgicã. Primele notiuni de metalurgie au fost introduse de Gheorghe Asachi in anul 1813 in cursurile de inginerie de la Scoala Greceascã din Iasi. Veniti voi din toate pãrtile si toatã starea! era chemarea lui Gheorghe Lazãr din Instiintarea, prin care, prin Opis domnesc, in 1818 se deschideau prima Scoalã Tehnicã superioarã cu predare in limba romanã si primele cursuri de ingineri, la Mãnãstirea Sfantul Sava din Bucuresti care, in 1832, este reorganizatã in Colegiul Sfantul Sava.

 

La 1 octombrie 1864 a fost infiintatã "Scoala de Poduri si Sosele, Mine si Arhitecturã" care, la 30 octombrie 1867, devine "Scoala de Poduri, Sosele si Mine", cu durata studiilor de 5 ani. Sub conducerea lui Gheorghe Duca, la 1 aprilie 1881, institutia se restructureazã si devine "Scoala Nationalã de Poduri si Sosele". La 10 iunie 1920 a fost infiintatã Scoala Politehnica din Bucuresti, cu patru sectii: Electromecanicã, Constructii, Mine si Metalurgie si Sectia Industrialã. Din noiembrie 1920 denumirea se schimbã in POLITEHNICA din Bucuresti.

 

In anul 1928, la Bucuresti, ia fiintã Conferinta de Siderurgie care trateazã numai partea de extragere si prelucrare a metalelor feroase, prin separare de cursul de Metalurgie. Din anul 1933 Conferinta de Siderurgie devine Catedrã, iar in anul 1939 se uneste cu Catedra de Metalurgie sub conducerea Conf. dr. ing. Traian Negrescu.

 

La 3 august 1948 a fost infiintat Institutul Politehnic din Bucuresti, care cuprindea initial patru facultãti si in care, din 1950, a apãrut majoritatea facultãtilor actuale. Din noiembrie 1992 Institutul Politehnic din BucureÈ™ti a devenit Universitatea POLITEHNICA din BucureÈ™ti, iar din 2 iulie 2023 în conformitate cu Legea 186/2023 devine Universitatea NaÈ›ională de Știință È™i Tehnologie POLITEHNICA BucureÈ™ti.

Facultatea de Stiinta si Ingineria Materialelor (SIM) s-a infiintat in anul 1940 sub denumirea de Facultatea de Mine si Metalurgie cu trei specializãri: 'Furnale, otelarii si feroaliaje', 'Turnãtorie' si 'Deformãri plastice si tratamente termice'.

 

In acest timp a continuat sã functioneze Sectia de Metalurgia Metalelor Neferoase la facultatea de Chimie Industrialã din Institutul Politrhnic Bucuresti.

 

In anul universitar 1952-1953, a luat fiintã Facultatea de Metalurgie, cu douã specializãri: Siderurgie si Metalurgia Metalelor Neferoase, fiind transferatã aici si sectia de Metalurgia Metalelor Neferoase, reprezentand a 6-a facultate a Institutului Politehnic Bucuresti.

Institutul Politehnic Bucuresti - sediul vechi din str. Polizu

Din anul 1990 facultatea si-a schimbat denumirea din Facultatea de Metalurgie in Facultatea de Stiinta si Ingineria Materialelor si a oferit tinerilor noi programe de studiu pentru specializãri adaptate noilor cerinte economice si sociale.

Prin reorganizarea fostelor Catedre, in prezent in facultate functioneazã trei departamente de specialitate: 'Stiinta Materialelor Metalice, Metalurgie Fizicã': 'Ingineria si Managementul Obtinerii Materialelor Metalice' si 'Procesarea Materialelor Metalice si Ecometalurgie'.

bottom of page