top of page
Obiectivele strategice ale Departamentului IMOMM

Imbunãtãtirea radicalã si diversificarea ofertei educationale a intregului sistem de invãtãmant si formare profesionalã din Romania este recunoscutã ca fiind un obiectiv prioritar de importantã strategicã si o conditie obligatorie pentru transpunerea in fapt a principiilor dezvoltãrii durabile pe termen mediu si lung.

A fost elaborat "Planul strategic al Departamentului Ingineria si Managementul Obtinerii Materialelor Metalice pentru perioada 2020-2024" care este o sintezã tehnicã, s-ar putea spune, a viziunii manageriale a conducerii Departamentului, viziune ce are ca punct central resursa umanã.

Contextul general actual

Departamentul IMOMM este integrat organic si functional in cadrul Facultãtii Stiinta si Ingineria Materialelor a Universitãtii NaÈ›ionale de Știință È™i Tehnologie Politehnica din Bucuresti si a rezultat ca urmare a fuziunii sinergice dintre consacrata Catedrã de Siderurgie si moderna Catedrã de Metalurgie Neferoasã.

 

In prezent Departamentul IMOMM asigurã pregãtirea de specialisti in domeniul "Ingineria Materialelor" prin douã programe de licentã: 'Ingineria Elaborãrii Materialelor Metalice' si 'Inginerie Economicã in Industria Chimicã si de Materiale'. Ciclul al doilea, masteratul, asigurã pregãtirea prin douã programe: 'Sinteza si Procesarea Materialelor Metalice Speciale' si 'Ingineria si Managementul Producerii Materialelor Metalice'.

"Planul strategic al Departamentului Ingineria si Managementul Obtinerii Materialelor Metalice pentru perioada 2020-2024" a fost elaborat in concordantã cu Legea Invãtãmantului, pe baza conditiilor materiale de care dispune in acest moment si pe baza analizei situatiei existente in anul universitar 2019-2020.

Ca principiu director, Planul strategic al Departamentului IMOMM se doreste o extensie a realizãrilor obtinute panã in prezent de cãtre colectivul de cadre didactice si personal administrativ din Departamentul IMOMM, recunoscandu-se contributia d-lui Prof.dr.ing. Nicolae Constantin care, in functia de Director de Departament, a reusit sã coordoneze cu succes toate activitãtile desfãsurate pe perioada mandatului sãu.

 

Planul strategic al Departamentului IMOMM are in vedere initierea si organizarea unor activitãti care sã conducã la atingerea competenÈ›elor cerute in conformitate cu cele douã concepte de bazã ale acestuia, misiunea si viziunea managerialã a conducerii actuale a Departamentului.

In urma analizei situatiei existente in cursul anului universitar 2019-2020 s-au evidentiat atat elementele de performatã ale Departamentului IMOM, cat si punctele slabe, dar si unele amenintãri care ar putea conduce la pierderea statutului de departament performant.

Puncte tari

  1. Existenta resurselor umane calificate si competente si a dotãrii tehnice pentru cercetare.

  2. Complexitatea mare a tematicilor de cercetare abordate.

  3. Existenta contractelor de cercetare in derulare.

  4. Volum mare de oferte educationale specializate.

  5. Adresabilitatea crescutã a studentilor.

  6. Existenta unei traditii si a unui renume cu privire la disciplinele din Departament.

  7. Utilizarea mijloacelor moderne in procesul de predare.

  8. Existenta cercetãrii stiintifice studentesti, recunoscutã prin premii si distinctii obtinute la diferite manifestãri stiintifice nationale si internationale.

  9. Prezenta cadrelor didactice in organizatii stiintifice de prestigiu international.

  10. Departamentul IMOMM este performant, pluridisciplinar.

Puncte slabe

  1. Promovarea insuficienta a activitãtii Departamentului.

  2. Inexistenta unor echipe interdisciplinare de cercetare, sudate si coerente.

  3. Numãrul relativ redus de articole stiintifice publicate in reviste cotate ISI.

  4. Necunoasterea de cãtre toti membrii Departamentului a disciplinelor componente si a posibilitãtilor tehnice existente

  5. Nevalorificarea la potential maxim a bazei materiale si a posibilitãtilor tehnice existente.

  6. Existenta unui grad de neimplicare a unor membri ai Departamentului in derularea activitãtilor de cercetare din cauza lipsei spiritului de echipã interdisciplinar.

  7. Supraincãrcarea unei pãrti din personalul existent cu sarcini didactice, cu efect negativ asupra pregãtirii personale si implicit a studentilor.

Se poate aprecia cã existã si unele amenintãri privind pierderea statutului de departament performant cum ar fi riscul financiar crescut prin diminuarea fondurilor alocate, dar si concurenta cu organizatii similare private si de stat, la nivel local si national, care aplicã un marketing academic mai agresiv. Insã existã oportunitãti de imbunãtãtire a situatiei existente intrucat Departamentul IMOMM are un renume vechi de unitate performantã, care atrage studentii, masteranzii, doctoranzii si cercetãtorii. Tododatã, existã un cadru legislativ permisiv in obtinerea de fonduri proprii, existã programe de parteneriat educational oferite de Uniunea Europeanã, oferta de perfectionare a cadrelor didactice este diversificatã si, nu in ultimul rand, existã principii stiintifice de management academic.

Obiectivele strategice

 

In vederea imbunãtãtirii situatiei Resurselor Umane, Materiale si Financiare din cadrul Departamentului IMOMM pentru perioada 2020-2024 s-au stabilit obiectivele strategice prezentate in continuare.

Obiectivul strategic 1

Modernizarea procesului de invãtãmant

  • Perfectionarea bazei materiale a laboratoarelor in colaborare cu centrele  de cercetare din facultate, institutele de cercetãri si societatile comerciale din domeniu va avea un rol esential in sustinerea materialã a activitãtii de investigare atit la nivel de laborator cit si la transferul tehnologic al rezultatelor performante ale cercetãrilor.

Ideea centralã a modernizãrii este legatã de conceptia privind evolutia formelor de pregãtire oferite, de ponderea, de continutul si tehnologia adoptatã in procesul formativ:

  • Se va trece la armonizarea tuturor componentelor procesului formativ inclusiv a tehnicilor de evaluarea a studentilor si a cadrelor didactice in vederea promovãrii.

  • Procesul de invãtãmant va fi organizat in continuare dupã principiul creditelor; imbunãtãtirea calitãtii invãtãmantului se va realiza prin computerizarea evidentei si gestiunii procesului de invãtãmant si prin introducerea conceptului de asigurare a calitãtii procesului formativ.

  • Elaborarea si aplicarea unei metodologii de revizuire si actualizare continuã a programelor de studii universitare, a structurii curriculare a cursurilor, aplicatiilor practice de laborator si a proiectelor, in concordantã cu cerintele pietei muncii.

  • Accesul la informatii prin achizitionarea de materiale documentare si dezvoltarea tehnicii de calcul performante in cadrul laboratoarelor facultãtii pot asigura realizarea unor teze la doctorat care sã contribuie la pregãtirea avansatã a inginerilor de materiale.

  • Legarea mai stransã a procesului didactic de activitatea practicã, de nevoile reale ale economiei de piatã; accentuarea caracterului practic, aplicativ al seminariilor, proiectelor si laboratoarelor.

  • Consolidarea sistemului de asigurare a calitãtii la nivelul predãrii-invãtãrii in concordant ã cu legislatia in vigoare.

  • Prin calificãrile dezvoltate de programele de studii universitare de licentã, master si doctorat si in baza competentelor dobandite de absolventii sãi, departamentul IMOMM trebuie sã fie intr-o continuã preocupare pentru a intampina nevoile locale, regionale, nationale si internationale actuale ale mediului socio-economic si pentru a-si dezvolta si capacitatea de adaptare la dinamica si cerintele societãtii.

  • Modernizarea permanentã a programelor de studii, in sensul innoirii stiintifice a disciplinelor din curriculum si al asigurãrii competentelor care definesc cel mai bine cariera profesionalã, in acord cu cerintele pietei muncii si cu standardele nationale si internationale conform Registrului National al Calificãrilor.

  • Diversificarea disciplinelor, fundamentale sau de specialitate, cu deschidere pentru provocarile interdisciplinaritãtii.

  • Sustinerea activitãtilor de predare de cãtre personal academic implicat activ in cercetare si intãrirea legãturii dintre predare si cercetare, cu accent pe predarea problematizatã din realitatea economico-socialã.

  • Incurajarea selectãrii de cursuri si acordarea de calificative de bunã practicã, innoirea metodelor de predare si evaluare, modernizarea tehnologiilor didactice, informatizarea sistemului de predare si evaluare, extinderea invãtãmantului asistat de calculator la toate disciplinele.

  • Se va asigura modernizarea sãlilor si laboratoarelor precum si a bazei materiale de cercetare prin folosirea eficientã a fondurilor obtinute din granturi nationale sau internationale.

  • Se vor realiza studii si proiecte de modernizare a a sãlilor pentru invãtãmantul de master si doctorat, de sustinere a examenelor si referatelor de doctorat.

  • Dezvoltarea unei infrastructuri didactice si de cercetare care sã permitã obtinerea de performantã si inovare, un mediu de invãtare, educare si de lucru civilizat si adecvat unei institutii de educatie si stiintã de secol XXI.

  • Alinierea serviciilor de comunicare si IT la standardele internationale de calitate si dotarea infrastructurii informatice.

  • Crearea unui sistem de coordonare a utilizãrii laboratoarelor si bazelor de cercetare pentru a asigura accesul neangradit al studentilor, cadrelor didactice si cercetãtorilor la utilizarea lor.

  • Se va avea in vedere continuarea activitãtii de infiintare si acreditare a specializãrii "Valorificarea deseurilor industriale".

  • Asigurarea operativitãtii sistemelor integrate de control al calitãtii pentru fiecare componentã: predare, cercetare, evaluare, management.

  • Dezvoltarea mecanismelor interne de autoevaluare ca o componentã a sistemului integrat de asigurare a calitãtii activitãtilor de predare-invãtare-evaluare si cercetare.

Obiectivul strategic 2

Cresterea rolului si calitãtii studentilor in procesul formativ

  • Datoritã politicii de finantare pe numãr de studenti echivalenti se prevede o mãrire a numãrului de studenti masteranzi si doctoranzi.

  • Pentru o mai bunã implicare a studentilor in procesul de invãtãmant se prevede cresterea aportului acestora in modernizarea pregãtirii teoretice si practice, cresterea capabilitãtii in pregãtirea lingvisticã si adaptarea studentilor la conditiile viitoarei piete a muncii, o indrumare mai bunã a studentilor pentru intelegerea particularitãtilor evaluãrii pe parcurs, implicarea diferentialã a studentilor in activitãti – practicã de cercetare, proiectare sau productie.

  • Dezvoltarea unor mecanisme de marketing si de promovare a ofertei educationale pentru atragerea celor mai buni candidati pentru a studia in faculatea SIM.

  • Revizuirea procedurilor actuale de recrutare si de admitere astfel incat sã se poatã media intre numãrul si calitatea studentilor care se inscriu la facultatea SIM; procesul de recrutare a studentilor de cea mai buna calitate, cu abilitãti, pregãtire si motivatie trebuie sã ia in considerare dezvoltarea parteneriatelor cu liceele noastre dar si cu piata lãrgitã, europeanã si internationalã, atragerea celor mai multi castigãtori de olimpiade internationale.

  • Cresterea semnificatiei si relevantei programelor doctorale si postdoctorale pentru studenti si cursanti, dar si pentru potentialii angajatori prin conexarea temelor de cercetare abordate cu obiectivele si necesitãtile de dezvoltare si productie strategicã ale acestora; consolidarea utilizãrii disciplinelor la frontiera interdisciplinarã in structura curriculumului de studiu si domeniilor de cercetare stiintificã strategicã abordate.

  • Crearea de oportunitãti de predare pentru studentii masteranzi si doctoranzi implicati in programe de cercetare avansatã pentru a pregãti si dezvolta noua generatie de personal academic si de cercetare (centre de excelentã in predare si invãtare, burse de dezvoltare a carierei academice si de cercetare, burse postdoctorale).

  • Organizarea eficientã a activitãtilor practice ale studentilor.

  • Spijinirea studentilor cu probleme speciale prin burse sociale si alte ajutoare.

  • Implicarea activã a studentilor in procesul de cazare.

  • Mentinerea spatiilor de cazare la un standard care sã asigure conditii optime de locuit pentru studenti.

  • Adoptarea de noi scheme inovative de sprijin financiar (burse private), astfel incat sã devenim competitivi, tinzand spre statutul de institutie de invãtãmant de talie nationalã pe o piatã concurentiala globalizatã, cu tendinte putenice de regionalizare.

  • Atragerea de burse private pentru studenti pe bazã de contracte intermediate de cãtre universitate cu agentii economici interesati.

  • Asigurarea infrastructurii si logisticii pentru accesul studentilor la sursele internationale de informare academicã si de cercetare, abonamente la reviste, baze de date.

  • Acces non-stop la spatiile de studiu amenajate functional si la sãli de lecturã.

  • Facultatea Stiinta si Ingineria Materialelor va continua traditia aprobãrii unor premii studentilor cu rezultate foarte bune la invãtãturã; de asemenea, va incerca sã asigure excursii de studii pentru toti absolventii facultãtii, nu numai pentru studentii fruntasi ai facultãtii.

Obiectivul strategic 3

Imbunãtãtirea structurii si calitãtii resurselor umane

  • Politica de personal, din perioada 2005-2011, a condus la o accentuatã tendintã de imbãtrinire si de reducere a efectivelor de cadre didactice titulare tinere.

  • Aceastã situatie a pus Universitatea in stare de alertã, si a impus o politicã de promovare si recrutare foarte agresivã; posibilitatea de promovare a tinerilor va trebui sã fie sustinutã major cu politici suport pentru a putea sã fie indeplinite noile standarde impuse de noile reglementãri legale.

  • Prevederile actualei legi a educatiei privind varsta maxima de pensionare (65 ani) si cu efectele induse de modificarile ulterioare,  au creat o situatie de risc major pentru pãstrarea calitãtii procesului didactic si de cercetare; riscul cel mai ridicat se va manifesta in urmãtorii ani in ceea ce priveste capacitatea de functionare eficientã a ciclulului universitar de doctorat.

  • Din acest motiv se impune revizuirea planurilor de invãtãmant in scopul corectãrii raportului existent intre activitãtile de curs si lucrãri, astfel incat sã se creeze un numãr suficient de ore pentru activitãti de lucrãri practice, seminar, proiect, care sã permitã aparitia in statele de functii a unor noi posturi didactice de asistent.

  • Elaborarea si aplicarea unei proceduri clare pentru continuarea activitãtii cadrelor didactice care au implinit varsta de pensionare prin contracte pe perioadã determinatã in vederea realizãrii concordantei cu statele de functii pe domenii de formare, evitandu-se duratele lungi de mentinere a unor posturi vacante in detrimentrul calitãtii.

  • Strategia de restructurare prevede angajarea si formarea unor cadre didactice tinere (asistenti, sefi de lucrãri), pe mãsura retragerii din activitate pe motiv de varstã a cadrelor didactice experimentate si trecerea acestora pe posturi de profesori colaboratori.

  • Introducerea unui sistem de recrutare a tinerilor si a cadrelor didactice si de cercetare cu realizãri dovedite din tarã si strãinãtate.

  • Crearea planurilor de carierã pentru cadrele didactice tinere pentru a putea accede si avansa in cariera didacticã.

  • Elaborarea unui sistem de evaluare a performantei personalului pe baza standardelor de promovare nationale dar si pe baza criteriilor de performantã institutionalã asumatã.

  • Elaborarea unor mecanisme de stimulente salariale si a veniturilor pe baza rezultatelor evaluãrii performantelor individuale (gradatii de merit, premieri etc.), conform legislatiei in vigoare.

  • De asemenea, pentru profesorii universitari, in special cei care sunt indrumãtori de doctorat care vor implini varsta de pensionare legalã va trebui sã se elaboreze o politicã de colaborare cu Universitatea, astfel incat experienta si competenta acumulatã a acestora sã poatã fi utilizatã cat mai eficient si transferatã generatiilor mai tinere.

  • Selectia si orientarea personalului (didactic, auxiliar si a celui administrativ) in functie de anumite abilitãti si dexteritãti, in asa fel incat fiecare post sã fie ocupat de acea persoanã care poate indeplini cel mai bine responsabilitãtile specifice.

Obiectivul strategic 4

Promovarea imaginii Departamentului IMOMM si politica atragerii de candidati

Cooperarea internã a Facultãtii Stiinta si Ingineria Materialelor are in vedere in special relatiile cu facultãtile de acelasi profil din centrele universitare cu traditie in domeniul materialelor si metalurgiei. Aceste relatii au contribuit pe de o parte la intãrirea spiritului de aliantã, dar au generat si un egalitarism nejustificat in raport cu principiile de dezvoltare si criteriile privind calitatea procesului educational. Se are in vedere:

  • Continuarea promovarii imaginii Departamentului IMOMM prin pagina web, mentinutã continuu in actualitate.

  • Continuarea promovãrii imaginii facultãtii prin activitãtii promotionale radio, TV, publicitate.

  • Infiintarea unei Comisii de imagine a Departamentului IMOMM care sã realizeze o politicã fermã de atragere si pregãtire a candidatilor pentru domeniul materialelor, formatã din cadre didactice si studenti.

Un numãr insemnat de cadre didactice, cat si personal TESA fac parte din diferite organizatii non-guvernamentale, cum sunt: SRM – Societatea Romanã de Metalurgie; ASM – Societatea Internationalã de Materiale; UNIROMSIDER – Uniunea Producãtorilor de Otel din Romania; ATTR – Asociatia Turnãtorilor din Romania; SRB – Societatea Romanã de Biomateriale; SMER – Societatea Romanã de Microscopie Electronicã; ATTIS – Asociatia Tratamentistilor din Romania.

In aceste asociatii profesionale pe langã obiectivele specifice conforme cu statutele lor, reprezentantii nostri au misiunea de a promova imaginea Departamentului IMOMM din cadrul facultãtii  SIM, prin luãri de cuvant, materiale promotionale, astfel incat sã se inducã in randul acestora necesitatea asigurãrii  resursei umane specializate pentru societãtile cu profil metalurgic.

 

In cadrul acestor ONG-uri, dar si in afara lor, existã persoane juridice cu care facultatea SIM  va incheia parteneriate industriale pe baze contractuale pentru asigurarea practicii  productive a studentilor, pentru realizarea de excursii de studii si pentru  acordarea de burse de studii pentru viitorii lor angajati.

 

Departamentul IMOMM isi propune organizarea de workshop-uri cu invitati dintr-un spectru larg de activitate si competente (firme, unitãti industriale, institute de cercetare), care au legãturã directã cu noile specializãri ale facultãtii SIM (inginerie economicã, inginerie medicalã).

 

Dupã experienta din anii anteriori, se va continua actiunea de promovare si atragere a candidatilor, intitulatã "Ziua Portilor Deschise la Facultatea SIM". In acest sens, va continua activitatea promotionalã din liceele industriale, grupurile scolare invecintate platformelor industriale din Bucuresti si judetele limitrofe.

Obiectivul strategic 5

Redefinirea sistemului de management

  • Principiul de bazã al managementului pentru perioada 2020-2024 este acela al managementui stiintific modern, transparent si participativ.

  • Redefinirea sistemului de conducere pe baze democratice (management participativ) si de transparentã in luarea deciziilor, prin definirea clarã a responsabilitãtilor individuale si colective asumate prin fisa postului, cu respectarea legislatiei in vigoare si a Cartei universitare.

  • Imbunãtãtirea permanentã a deciziilor asumate prin aportul propunerilor colectivitãtii primite pe un site specializat cu chestionarea perceptiei membrilor comunitãtii academice cu asigurarea confidentialitãtii comunicatorilor.

  • Consultarea permanentã a Consiliului Departamentului in problemele de bazã ale acestuia.

  • Prezentarea deciziilor luate de Consiliul facultãtii SIM pe pagina web a Departamentului IMOMM.

  • Sisteme eficiente de comunicare internã la toate nivelurile de conducere: Departament, Centre de cercetare, Scoalã doctoralã.

Managementul calitãtii reprezintã unul dintre obiectivele fundamentale ale invãtãmantului modern si performant. In aceastã directie se impun o serie de mãsuri pentru mentinerea gradului inalt de performantã in asigurarea calitãtii:

  • Evaluarea anualã a cadrelor didactice de cãtre studenÈ›i, autoevaluarea corectã si evaluarea colegialã.

  • Dezvoltarea procedurilor si mecanismelor interne de autoevaluare.

  • Autoevaluare periodicã a programelor de studii.

  • Evaluarea periodicã externã a programelor de studii.

  • Informarea cadrelor didactice cu privire la standardele specifice de evaluare academicã pentru indeplinirea acestora de cãtre fiecare cadru didactic.

In concluzie, Departamentul IMOMM va reprezenta mai mult decat o structurã educationalã, va putea oferi consultantã institutiilor si expertilor sau programelor educationale.

 

In urmãtorii patru ani, 2020-2024, Departamentul IMOMM va putea rãspunde prompt schimbãrilor ce apar in politica national-educationalã, noilor tehnologii, cerintelor economiei de piatã si nevoilor locale si nationale.

 

Toate aceste schimbãri vor conduce la noi asteptãri din partea studentilor, masteranzilor, doctoranzilor, personalului academic si administrativ, astfel incat este absolut necesarã prestarea unor servicii educationale de calitate, adaptate nevoilor unei societãti bazate pe cunoastere, in conformitate cu noile tehnologii si cu necesitãtile pietei fortei de muncã.

bottom of page