top of page
Finalizare studii

Studiile universitare, postuniversitare si de formare continuă

 

Univ. N.S.T. POLITEHNICA din Bucuresti organizeazã prin facultãtile sale:

 

  • studii universitare de licentã, organizate pe domenii stiintifice si pe programe de studii de licentã;

  • studii universitare de masterat, structurate pe domenii stiintifice si respectiv pe programe de studii de masterat;

  • studii universitare de doctorat, pe domenii stiintifice, in scoli doctorale;

  • studii universitare de formare continuã.

 

Continuturile Programelor de studiu sunt in responsabilitatea Facultãtii si a Departamentului. La nivelul UPB se aprobã in Senatul universitãtii competentele generale si de specialitate care corespund fiecãrui program de studiu, precum si standardele ce privesc pregãtirea fundamentalã si de specialitate.

 

La nivelul Consiliului facultãÈ›ii se elaboreazã Planul de invãtãmant al fiecãrui Program de studiu, pe baza abilitãtilor si competentelor generale si de specialitate a cãror formare este urmãritã.

 

In cadrul Departamentului, prin titularii de disciplinã, se elaboreazã Fisa disciplinei care stabileste cunostintele ce trebuie asimilate, abilitãtile si competentele care sunt formate prin disciplina respectivã, continutul disciplinei, modul de evaluare, creditele transferabile aferente si bibliografia.

 

Continutul programelor de studiu sunt supuse evaluãrii interne si sunt prezentate Consiliului facultãtii si Senatului universitãtii in rapoartele de autoevaluare.

 

Studiile universitare de licentã se desfãsoarã cu respectarea legislatiei in vigoare si conform "Regulamentului studiilor de licentã", aprobat de Senatul universitãtii. 

 

Studiile universitare de masterat sunt organizate si se desfãsoarã in conformitate cu legislatia in vigoare, precum si pe baza "Regulamentului studiilor de masterat", aprobat de Senatul universitãtii.

 

Studiile universitare de doctorat sunt organizate in scoli doctorale, structurate pe domenii stiintifice, in conformitate cu legislatia in vigoare si pe baza "Regulamentului studiilor doctorale", aprobat de Senatul Universitãtii.

Organizarea si desfãsurarea examenelor de finalizare a studiilor

 

Programele de studii universitare organizate in baza Legii invãtãmantului nr. 84/1995 se finalizeazã cu:

 

  • examen de diplomã pentru studiile universitare de lungã duratã;

  • examen de absolvire pentru studiile universitare de scurtã duratã;

  • examen de disertatie pentru studiile universitare de masterat.

 

Programele de studii universitare de licentã si masterat organizate in baza in baza Legii nr. 288/2004 se finalizeazã cu:

 

  • examen de diplomã pentru studiile universitare de licentã (ciclul I de studii universitare);

  • examen de disertatie pentru studiile universitare de masterat (ciclul II de studii universitare).

 

In UPB se organizeazã si se desfãsoarã examene de diplomã si de absolvire pentru:

 

  • absolventii proprii, la toate specializãrile/programele de studii, in cadrul facultãtilor sale;

  • absolventii altor institutii de invãtãmant superior acreditate sau autorizate sã functioneze provizoriu pentru acele programe de studii/specializãri care sunt acreditate in structura UPB.

 

In cadrul UPB se organizeazã si se desfãsoarã examenul de disertatie numai pentru absolventii proprii, la toate programele de studii universitare de masterat acreditate.

 

In UPB nu se organizeazã si nu se desfãsoarã examene de selectie, de diplomã si de disertatie pentru absolventii institutiilor de invãtãmant superior neautorizate sã functioneze in urma evaluãrilor institutionale.

 

Examenul de finalizare a studiilor se desfãsoarã cu aceleasi comisii pentru toti absolventii, indiferent de institutia de invãtãmant superior in care au urmat studiile.

 

Organizarea examenelor de diplomã in UPB pentru absolventii altor institutii de invãtãmant superior se realizeazã pe baza unui protocol in care sunt stipulate toate prevederile legale.

Inscrierea candidatilor in vederea sustinerii examenelor de finalizare a studiilor

Inscrierea absolventilor pentru un examen de finalizare a studiilor se efectueazã individual, cu cel putin 10 zile inainte de inceperea examenului, fiecare absolvent trebuind sã depunã urmãtoarele documente:

 

  • cererea de inscriere la examen; formularul se obtine de la secretariatul facultãtii, se completeazã si se semneazã de cãtre absolvent si conducerea facultãtii;

  • fisa de lichidare, completatã si semnatã; formularul se obtine de la secretariat;

  • dovada eliberatã de secretarul comisiei de examen cã a predat proiectul de diplomã/ absolvire sau lucrarea de disertatie;

  • certificatul de competentã lingvisticã intr-o limbã de largã circulatie internationalã, eliberat de departamentul de profil al UPB sau de cãtre o altã institutie specializatã; certificatul de competentã lingvisticã este necesar numai pentru candidatii la examenul de diplomã;

  • copie dupã buletin/carte de identitate sau pasaport;

  • douã fotografii realizate recent, pe hartie fotograficã, color, format 3x4 cm;

  • copie a Scrisorii/Ordinului MEN de acceptare la studii (pentru studentii strãini);

  • declaratia de originalitate a proiectului de diplomã/lucrãrii de disertatie; formularul se obtine de la secretariatul facultãtii, se completeazã si se semneazã de cãtre absolvent.

 

Pentru absolventii din UPB care au urmat studiile in regim fãrã taxã de studii, sustinerea examenului de finalizare a studiilor este gratuitã, o singurã datã, indiferent de anul absolvirii.

Absolventii UPB care repetã examenul de finalizare a studiilor sau care au urmat in regim cu taxã de studii, trebuie sã prezinte la inscriere si chitanta de platã a taxei de examen, stabilitã de Senatul universitãtii, pentru anul universitar in care se sustine examenul. Plata acestei taxe se face la casieria universitãtii. 

 

Absolventii unui program de studii/specializãri se inscriu pentru sustinerea, dupã caz, a examenului de absolvire, de diplomã sau de disertatie la secretariatele facultãtilor.

 

Absolventii care provin de la alte institutii de invãtãmant superior de stat sau particulare, se inscriu in vederea sustinerii examenului de diplomã la secretariatele facultãtilor, din institutiile de invãtãmant superior in care au urmat studiile.

 

Se pot prezenta la examenul de diplomã/absolvire/disertatie numai candidatii care au promovat toate activitãtile obligatorii cuprinse in planul de invãtãmant si nu au datorii financiare sau materiale fatã de universitatea absolvitã.

 

Listele cu absolventii inscrisi pentru sustinerea examenului de finalizare a studiilor vor fi transmise la secretarii comisiilor de examen cu cel putin 4 zile inainte de inceperea examenului.

 

Secretarii comisiilor, sub coordonarea presedintilor comisiilor, vor intocmi si aduce la cunostinta absolventilor, cu cel putin 2 zile inainte de inceperea examenului, listele cu programarea pentru sustinerea probelor de examen.

Desfãsurarea examenului de finalizare a studiilor

Comisiile pentru examenele de absolvire, diplomã si disertatie se constituie pe Programe de studii/ specializãri, la propunerea Consiliului facultãtii si trebuie sã respecte urmãtoarele conditii:

 

  • fiecare comisie de examen este alcãtuitã din cel putin 5 cadre didactice si trebuie sã aibã desemnati: un presedinte, membrii si un secretar;

  • presedintele Comisiei de examen trebuie sã aibã gradul didactic de profesor universitar sau conferentiar universitar, iar membrii comisiei trebuie sã aibã titlul stiintific de doctor si gradul didactic de sef de lucrãri universitar/lector universitar, conferentiar universitar sau profesor universitar; secretarul comisiei trebuie sã aibã cel putin gradul didactic de asistent universitar si are doar atributii de administrare a documentelor;

  • presedintele, membrii Comisiei de examen de finalizare a studiilor, cat si secretarul comisiei de examen de finalizare a studiilor nu se pot afla, cu cei examinati sau intre ei, in relatie de soti, afini si rude panã la gradul al III-lea inclusiv, conform legii;

  • un cadru didactic (profesor universitar sau conferentiar universitar) poate fi presedinte, intr-o sesiune de examen, numai la o singurã comisie de examen de absolvire, diplomã sau disertatie;

  • membrii comisiilor de examen trebuie sã fie specialisti in specializarea/ programul de studii la care se desfãsoarã examenul de finalizare a studiilor;

  • in comisiile de examen la care se prezintã absolventi ai altor institutii de invãtãmant superior de stat sau particular nu pot fi numite cadre didactice care desfãsoarã activitãti didactice la institutiile de invãtãmant superior de la care provin absolventii respectivi.

 

Examenul de absolvire si examenul de diplomã sunt publice si constau, fiecare, din douã probe, dupã cum urmeazã:

 

  • Proba 1: evaluarea cunostintelor fundamentale si de specialitate.

  • Proba 2: prezentarea si sustinerea proiectului de diplomã sau a proiectului de absolvire.

 

Probele mentionate mai sus pentru examenul de diplomã/ absolvire se desfãsoarã in prezenta, in acelasi loc si in acelasi moment, a Comisiei de examen si a examinatului.

Conditii de promovare

La sustinerea examenului de diplomã/absolvire, absolventii vor primi douã note:

 

  • o notã care sã reflecte evaluarea cunostintelor fundamentale si de specialitate, din problematica proiectului de absolvire sau a proiectului de diplomã; aceastã notã trebuie corelatã cu media anilor de studii, conform unor reguli stabilite de Biroul Executiv al Facultãtii;

  • o notã care sã reflecte valoarea, modul de prezentare a proiectului de absolvire sau al proiectului de diplomã, precum si cuantificarea rãspunsurilor la intrebãrile comisiei din tematica proiectului.

 

Examenul de diplomã/ absolvire este promovat dacã media aritmeticã a celor douã note este de cel putin 6.00, in conditiile in care fiecare dintre cele douã note de mai sus este de cel putin 5.00. Cele douã note sunt medii aritmetice (cu douã zecimale, fãrã rotunjire) ale notelor, numere intregi de la 1 la 10 acordate de membrii comisiei de examen de diplomã/absolvire (exclusiv secretarul). Deliberarea comisiilor cu privire la stabilirea rezultatelor examenului de diplomã/absolvire nu este publicã, dar se acceptã participarea conducãtorul stiintific al proiectului de diplomã.

 

Examenul de disertatie constã dintr-o singurã probã si anume: prezentarea si sustinerea lucrãrii de disertatie. Sustinerea lucrãrii de disertatie este publicã si se desfãsoarã in prezenta, in acelasi loc si in acelasi moment, a Comisiei de examen si a examinatului. Media de promovare a examenului de disertatie trebuie sã fie cel putin 6.00 si este media aritmeticã (cu douã zecimale, fãrã rotunjire) a notelor numere intregi de la 1 la 10 acordate de membrii comisiei de examen de disertatie (exclusiv secretarul). Deliberarea comisiilor nu este publicã, dar se acceptã participarea conducãtorul stiintific al lucrãrii de disertatie.

 

In cazul nepromovãrii examenului de disertatie, absolventul se poate prezenta la o a doua sesiune dupã ce a integrat modificãrile recomandate de comisie. Dacã si la a doua sustinere a disertatiei masterandul nu obtine medie de promovare, acesta va primi un certificat de absolvire studii universitare de masterat si foaia matricolã.

 

Media unei probe de examen de diplomã/ absolvire/ disertatie nu se calculeazã dacã existã o diferentã mai mare de douã puncte intre notãrile membrilor comisiei de examen si, in acest decizia se ia prin consens.

Criterii orientative de apreciere

La aprecierea corectã a proiectelor de diplomã/ lucrãrilor de disertatie si acordarea notelor probelor de examen, se propun urmãtoarele criterii orientative:

 

  • tema abordatã, continutul si organizarea proiectului de diplomã/lucrãrii de disertatie: actualitatea si/sau noutatea temei, respectarea structurii impuse de conducerea departamentului/facultãtii, concordanta dintre continut si obiectivele asumate prin temã, corectitudinea si calitatea proiectului/lucrãrii, abilitãtile de exprimare in scris, nivelul stiintific, originalitatea datelor etc.;

 

  • documentarea si contributiile absolventului: extinderea, actualitatea si corectitudinea utilizãrii bibliografiei, utilizarea corectã a referintelor bibliografice, originalitatea abordãrii problemelor propuse prin temã, ponderea contributiilor personale a absolventului in ansamblul proiectului/ lucrãrii, continutul si valoarea concluziilor si propunerilor, capacitatea de evidentiere a contributiilor personale, corectitudinea solutiilor ingineresti etc.;

 

  • formarea competentelor date de programul de studii / specializarea: relevanta temei pentru domeniul de studii al programului de studii/ specializãrii, modul de utilizare a instrumentelor ingineresti si a tehnicilor moderne, nivelul stiintific al proiectului/lucrãrii;

 

  • prezentarea proiectului/ lucrãrii: nivelul prezentãrii si rãspunsurile la intrebãri, stãpanirea limbajului de specialitate, executia practicã, abilitãtile de comunicare, folosirea instrumentelor moderne de prezentare etc.

Coordonarea lucrãrilor de absolvire

Documentarea si elaborarea proiectului de diplomã/ absolvire si a lucrãrii de disertatie se face sub indrumarea unui conducãtor stiintific, desemnat de cãtre Departament.

 

Conducãtorii stiintifici ai proiectelor de diplomã/ absolvire si lucrãrilor de disertatie pot fi oricare dintre cadrele didactice ale Facultãtii, detinãtoare ale titlului stiintific de doctor. Conducãtorul stiintific al lucrãrii de disertatie trebuie sã aibãa gradul didactic profesor universitar, conferentiar universitar sau lector/sef de lucrãri care a obtinut titlul stiintific de doctor.

 

Proiectul de diplomã, proiectul de absolvire si lucrarea de disertatie vor rãspunde temei proiectului/ lucrãrii care a fost semnatã de directorul de Departament si de conducãtorul stiintific. Conducãtorul stiintific va prezenta explicit si motivat propunerea privind admiterea (sau respingerea) proiectului/ lucrãrii in vederea sustinerii. Acesta propune o notã pentru proiect/ lucrare care va avea caracter orientativ pentru comisia de examen.

 

Conducãtorul stiintific al proiectului de diplomã/ absolvire si al lucrãrii de disertatie rãspunde in solidar cu autorul acesteia de asigurarea originalitãtii continutului.

 

Sanctiunile vizand fraudarea lucrãrilor se aplicã in cazurile in care se constatã comercializarea de proiecte de diplomã/ absolvire sau lucrãri de disertatie si atrag excluderea din Universitate a oricãrui membru al comunitãtii academice (personal didactic, personal nedidactic, studenti).

Rezultatele examenelor de finalizare

Rezultatul fiecãrei probe se comunicã prin afisare la sediile facultãtilor (admis/respins), in termen de cel mult 48 de ore de la data sustinerii acesteia.

 

Eventualele contestatii privind organizarea si desfãsurarea examenelor de finalizare a studiilor se depun la secretariatul Facultãtii in termen de 24 de ore de la comunicarea/afisarea rezultatelor. Contestatiile se rezolvã in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii depunerii acestora. Se rezolvã exclusiv la nivelul UPB, iar deciziile comisiilor de analizã si solutionare a contestatiilor sunt definitive.

 

Membrii comisiei de analizã si solutionare a contestatiilor nu se pot afla, cu cei examinati sau intre ei, in relatie de soti, afini sau rude panã la gradul al III-lea inclusiv, conform legii. Candidatii care nu au promovat examenul de finalizare a studiilor pot repeta examenul intr-o sesiune ulterioarã, cu suportarea de cãtre candidat a cheltuielilor aferente, in conformitate cu reglementãrile Senatului UPB.

 

Pentru elaborarea si promovarea examenului de diplomã/ absolvire organizate pentru absolventii studiilor cãrora li se aplicã Legea invãtãmantului nr. 84/1995 se acordã 30 credite de studiu transferabile: 15 credite de studiu transferabile pentru Proba 1 si 15 credite de studiu transferabile pentru Proba 2. Pentru promovarea examenului de diplomã se acordã 10 credite de studiu transferabile: 5 credite de studiu transferabile pentru Proba 1 si 5 credite de studiu transferabile pentru Proba 2. Pentru promovarea examenului de disertatie se acordã 10 credite de studiu transferabile.

Eliberarea diplomelor

In termen de 24 de ore de la incheierea examenelor de finalizare a studiilor, secretarii Comisiilor de examen vor depune toatã documentatia privind rezultatele examenelor la secretariatul Facultãtii.

 

In termen de 5 zile de la incheierea examenelor de diplomã/ absolvire / disertatie, Facultatea va transmite Secretarului sef al Universitãtii situatia centralizatoare cu rezultatele obtinute la examenele de finalizare a studiilor.

 

Diplomele pentru absolventii care au promovat examenul de finalizare a studiilor se elibereazã in programul de studii/ specializarea absolvitã, de cãtre UPB, imediat la absolvire pentru absolventii studiilor universitare de licentã si nu mai tarziu de 12 luni de la data promovãrii pentru absolventii studiilor universitare de masterat.

 

Panã la eliberarea diplomelor, absolventii care au promovat examenul de finalizare a studiilor primesc, la cerere, adeverinte de absolvire a studiilor. Adeverinta de absolvire a studiilor conferã titularului aceleasi drepturi legale ca si diploma.

 

Absolventii care nu promoveazã examenul de finalizare a studiilor primesc, la cerere, un certificat de studii universitare, eliberat de UPB. Senatului universitãtii poate decide anularea unui examen de finalizare a studiilor, un certificat sau o diplomã de studii atunci cand se dovedeste cã s-a obtinut prin mijloace frauduloase sau prin incãlcarea prevederilor Codului de eticã si deontologie universitarã.

bottom of page