top of page
Laboratorul 'Procedee Neconventionale de Obtinere a Materialelor Feroase'

Sala (custodie)

Personalul laboratorului:

Prof.univ.dr.ing. Nicolae CONSTANTIN

Sef lucr.univ.dr.ing. Cristian DOBRESCU

Contact:

Tel: 0745142231

Email: nctin2014@yahoo.com 

Echipamentele din dotarea laboratorului

Coordonator laborator

Prof.univ.dr.ing. Nicolae CONSTANTIN

Constantin Nicolae.jpg

1. Instalatie de Cercetare la Scara Pilot pentru Obtinerea Varului Metalurgic si a Dioxidului
    de Carbon de Inaltã Puritate din Deseuri Calcaroase de Granulatie Finã

Instalatia pilot se aflã in custodie la AGROMEC SA Borcea unde existã un spatiu special amenajat pentru aceasta, care are zone de depozitare a materiilor prime, de depozitare a produselor finite si instalatie de fortã pentru alimentare cu energie electricã.

Corpul central al cuptorului  in care are loc decarbonatarea si canalele libere in care se vor monta rezistentele electrice in tuburi ceramice paralele cu axul (3 x 6 = 18 rezistente).

Componenta principalã a instalatiei experimentale o constituie cuptorul rotativ de decarbonatare a carbonatului de calciu. Cuptorul are functionare continuã, cu alimentare periodicã a cutiei alimentatorului de calcar si golire periodicã a cutiei de colectare a fãinii de var.

Cuptorul tubular rotativ - vedere de ansamblu

Principalele caracteristici ale cuptorului sunt urmãtoarele:

 

â–ª diametrul interior 300 mm;

â–ª diametrul de separare 504 mm;

▪ lungimea utilã 600 mm;

â–ª turatia tamburului 19 rot/min;

â–ª turatia alimentatorului 9,5 rot/min;

▪ puterea instalatã este de 7,1 kW;

â–ª puterea de actionare 1,1 kW;

▪ puterea de incãlzire 6,0 kW.

Se remarcã axul strunjit in zona capetelor si canalele spiralate pentru recircularea granulelor ceramice

Imagine de ansamblu a cuptorului tubular rotativ cu detalierea instalatiei de alimentare cu energie electricã

2. Instalatie de Cercetare la Scarã Pilot Semiindustrial de Obtinere a Buretelui de Fier sub Forma
    de Pelete Carbofer Preredus de tip Cuptor Tubular Rotativ

Instalatia pilot se aflã la SC CCPPR SA Alba Iulia unde existã un spatiu special amenajat pentru aceasta, care are zone de depozitare a materiilor prime, de depozitare a produselor finite si instalatie de fortã pentru alimentarea cu energie electricã.

 

Tehnologia si instalatia neconventionalã permite obtinerea de pelete mixt fier-carbon, preredus, cu grad ridicat de metalizare, obtinut mai intai ca pelete crud  din deseuri feroase  fine si din cãrbune mãrunt intr-o instalatie de peletizare cu taler rotativ.

In vederea realizãrii reducerii directe a peletelor din deseuri feroase prin reducerea directã a oxizilor de fier din pelete cu ajutorul carbonului ca agent reducãtor, inglobat in pelete, si indirect cu oxidul de carbon format in interiorul cuptorului de reducere, se utilizeazã  o  instalaÈ›ie pilot constand dintr-un cuptor tubular rotativ de reducere directã cu incãlzire electricã.

 

Trebuie mentionat cã in Romania aceastã tehnologie are caracter de originalitate 100%.

Instalatia de reducere directã, prezentare generalã

Instalatia de reducere directã cu detalieri asupra dispozitivului de antrenare

Instalatia de reducere directã cu detalieri asupra panoului de comandã si alimentare cu energie electricã

Instalatia de reducere directã cu detalieri asupra gurilor de incãrcare cu pelete

3. Instalatie Experimentalã Pilot pentru Determinarea Reductibilitatii Minereurilor de Fier,
    Peletelor si Aglomeratelor Feroase

O proprietate de bazã a minereurilor de fier este capacitatea de reducere a acestora exprimatã prin gradul de reducere. Acesta reprezintã raportul dintre cantitatea de oxigen (legat sub formã de oxizi), eliminatã intr-un interval de timp si panã la o anumitã temperaturã si cantitatea totalã de oxigen existentã in probã.

 

Dintre proprietãtile fizico-chimice ale incãrcãturii metalice, cea mai importantã pentru desfãsurarea procesului din furnal este reductibilitatea.

Reductibilitatea reprezintã viteza cu care este eliminat oxigenul in reactiile chimice de reducere a oxizilor metalici prin intermediul agentului reducãtor care strãbate incãrcãtura. Reductibilitatea incãrcãturii influenteazã hotãrator gradul reducerilor indirecte, respectiv directe, din furnal.

 

Analizand reductibilitatea, se analizeazã implicit influenta proceselor de reducere asupra consumului specific de cocs si a productivitãtii furnalului.

Schema de principiu a instalatiei de determinare a reductibilitãtii 

Instalatie experimentalã pilot pentru determinarea reductibilitãtii minereurilor de fier, peletelor si aglomeratelor feroase

4. Instalatie Experimentalã Pilot pentru Obtinerea Pulberii de Fier din Deseuri Feroase Ultrafine
    prin Reducere Directã cu Carbon

Instalatia pilot prezentatã in imagine se aflã la AGROMEC SA Borcea unde existã un spatiu special amenajat pentru aceasta, care are zone de depozitare a materiilor prime, de depozitare a produselor finite si instalatie de fortã pentru alimentare cu energie electricã.

 

Instalatia pilot prezentatã are componenta principalã un cuptor electric rotativ pentru reducerea materialelor metalice feroase pulverulente.

Instalatie experimentalã pilot pentru obtinerea pulberii de fier din deseuri feroase ultrafine prin reducere directã cu carbon

Toate cele patru instalatii pilot prezentate aici apartin Departamentului IMOMM din Universitatea Politehnica din Bucuresti, si sunt utilizate pentru realizarea de lucrãri de cercetare pentru studenti si absolventi de licenta sau master, pentru doctoranzi, dar si pentru lucrãri de cercetare pe bazã de contracte incheiate cu agenti economici de profil.

bottom of page