top of page
Statutul academic al Departamentului IMOMM

Odatã cu dezvoltarea industrialã a tãrii a crescut necesarul de ingineri metalurgi si deci si numãrul de studenti, iar specializãrile s-au diversificat de la douã in 1952 la patru in 1970 si apoi au apãrut mai multe directii de specializare, pregãtind specialisti in domeniile: 'Mineralurgie', 'Metalurgie Neferoasã', 'Siderurgie', 'Agregate Metalurgice', 'Cocserie', 'Semiconductori', 'Turnãtorie', 'Laminoare', 'Forjã' si 'Tratamente Termice'.

 

Scoala de ingineri – Universitatea Nationala de Stiintă si Tehnologie POLITEHNICA din Bucuresti, prin strãdaniile profesorilor si studentilor, si-a consolidat statutul academic si prestigiul intr-o perioadã peste 200 de ani, fiind una dintre cele mai prestigioase scoli de ingineri din Romania. In prezent, conform topurilor internationale, Universitatea NaÈ›ională de Știință È™i Tehnologie POLITEHNICA din Bucuresti este pe locul doi din Romãnia după Universitatea BabeÈ™-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca.

Clasament International

Universitatea BabeÈ™-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca È™i Universitatea NaÈ›ională de Știință È™i Tehnologie POLITEHNICA BucureÈ™ti conduc ediÈ›ia din 2023 a Metarankingului universitar, clasament realizat independent de un grup de experÈ›i din mai multe instituÈ›ii de învățământ superior. Metarankingul este construit pe baza principalelor clasamente internaÈ›ionale la care participă universități româneÈ™ti.

De remarcat faptul că Universitatea NaÈ›ională de Știință È™i Tehnologie POLITEHNICA din Bucuresti este universitatea din Europa cu cel mai semnificativ trend de crestere in ultimii ani, trecand de pe locul 1385 in 2011, pe locul 1091 in 2013 si ocupand locul 941 in anul 2023 la nivel mondial. Este de remarcat si saltul fãcut de Universitatea NaÈ›ională de Știință È™i Tehnologie POLITEHNICA din Bucuresti si in clasamentul la nivel european, de la locul 513 in 2011 la locul 387 in 2023.

 

Acest clasament international este unanim recunoscut ca extrem de obiectiv deoarece se bazeazã exclusiv pe datele culese din bazele de date internationale (CWUR - Center for World University Rankings, Web of Science, Scopus si Google Scholar) si nu pe date raportate de cãtre universitãti, asa cum opereazã alte clasamente.

 

In cazul Facultãtii Stiinta si Ingineria Materialelor, specializarea oferitã, Ingineria Materialelor, cu subramura Ingineria elaborãrii materialelor metalice, vine in intampinarea dorintelor studentilor precum si a necesitãtii pietei muncii in acest moment. Nevoia de materiale noi, cu proprietãti croite anume pentru a deservi un anume scop este in continuã crestere si aceastã specializare oferã posibilitatea studentilor de a se perfectiona intr-un domeniu versatil, de mare actualitate si in continuã schimbare.

 

In aceste condiÈ›ii, în cadrul Facultãtii de Stiinta si Ingineria Materialelor, Departamentul 'Ingineria si Managementul Obtinerii Materialelor Metalice' asigurã studentilor o pregãtire complexã in domeniile  Ingineria elaborãrii materialelor metalice, ingineri zi, 4 ani si Inginerie economicã in industria chimicã si de materiale, ingineri zi, 4 ani.

Facultatea Stiinta si Ingineria Materialelor - Departamentul 'Ingineria si Managementul Obtinerii Materialelor Metalice'

Ingineria elaborãrii materialelor metalice

 

Specializarea 'Ingineria elaborãrii materialelor metalice', ingineri zi, 4 ani a fost acreditatã sub denumirea de Ingineria Proceselor Metalurgice prin Hotãrarea de Guvern nr. 410 din 25 aprilie 2002 privind structurile si specializãrile universitare acreditate sau autorizate sã functioneze provizoriu din institutiile de invãtãmant superior publicatã in Monitorul Oficial nr. 313 din 13 mai 2002 si Hotãrarea de Guvern nr. 1609/2004 publicatã in Monitorul Oficial nr. 950/2004.

 

Aceastã specializare a rezultat prin comasarea specializãrilor 'Ingineria Proceselor Siderurgice' si 'Metalurgie Neferoasã', acreditate prin Hotãrarea de Guvern nr. 442 din 31 iulie 1998 pentru modificarea si completarea Hotãrarii de Guvern nr. 294/1997 cu privire la functionarea institutiilor de invãtãmant superior, in conformitate cu prevederile Legii nr. 88/1993 privind acreditarea institutiilor de invãtãmant superior si recunoasterea diplomelor publicate in Monitorul Oficial nr. 292 din 10 august 1998.

 

Incepand cu anul 2005 specializarea 'Ingineria Proceselor Metalurgice' si-a schimbat denumirea in Ingineria Elaborãrii Materialelor Metalice, denumire sub care a fost acreditatã prin Hotãrarea de Guvern nr. 916/2005 publicatã in Monitorul Oficial 766/23.VIII.2005 (Partea I) si reconfirmatã prin Hotãrarea de Guvern nr. 1175/2006 publicatã in Monitorul Oficial 769/11.IX.2006 (Partea I), prin Hotãrarea de Guvern nr. 676/2007 publicatã in Monitorul Oficial nr. 481/18.VII.2007 (Partea 1), prin Hotãrarea de Guvern nr. 635/2008 publicatã in Monitorul Oficial nr. 467/24.VI.2008 si prin Hotãrarea de Guvern nr. 749/2009 publicatã in Monitorul Oficial nr. 465/24.VII.2009 si Hotãrarea de Guvern 631/30.06.2010 publicatã in Monitorul Oficial nr. 578/16.08.2010

Inginerie economicã in industria chimicã si de materiale

 

Specializarea 'Inginerie economicã in industria chimicã si de materiale', ingineri zi, 4 ani, a fost acreditatã prin Hotãrarea de Guvern nr. 535 din 1 iulie 1999 privind autorizarea de functionare provizorie sau acreditarea specializãrilor din cadrul institutiilor de invãtãmant superior de stat si particular, publicatã in Monitorul Oficial nr. 324 din 7 iulie 1999.

 

Acreditarea a fost mentinutã prin Hotãrarea nr. 410 din 25 aprilie 2002 si 1609/2004. Specializarea a fost reacreditatã prin Hotãrarile de Guvern: 916/2005 publicatã in Monitorul Oficial 766/23.VIII.2005 – Partea I, 1175/2006 publicatã in Monitorul Oficial 769/11.IX.2006 – Partea I, prin Hotãrarea de Guvern nr. 676/2007 publicatã in Monitorul Oficial nr. 481/18.VII.2007 – Partea 1, prin Hotãrarea de Guvern nr. 635/2008 publicatã in Monitorul Oficial nr. 467/24.VI.2008 precum si prin Hotãrarea de Guvern nr. 749/2009 publicatã in Monitorul Oficial nr. 465/24.VII.2009 si Hotãrarea de Guvern 631/30.06.2010 publicatã in Monitorul Oficial nr. 578/16.08.2010.

 

Pregãtirea multidisciplinarã a studentilor in specializarea Inginerie economicã in industria chimicã si de materiale este canalizatã in urmãtoarele directii: analize economico-manageriale in unitãtile producãtoare si procesatoare de materiale; fundamentarea si gestiunea deciziilor manageriale; abilitatea de a efectua studii de prognozã privind evolutia pietei materialelor in vederea flexibilizãrii activitãtii unitãtilor productive, a reducerii costurilor de fabricatie si a imbunãtãtirii managementului productiei, calitãtii, resurselor umane si activitãtilor financiar-contabile.

 

Studiile de licentã sunt continuate cu programe atractive de masterat, urmate ulterior de doctorat in cadrul Scolii Doctorale.

Actiuni prioritare

Colectivul de cadre didactice din cadrul  Departamentului 'Ingineria si Managementul Obtinerii Materialelor Metalice' este format din doisprezece profesori titulari si sase profesori consultanti, trei conferentiari si sase sefi de lucrãri si asistenti care, impreunã cu personalul didactic auxiliar, contribuie la desfãsurarea optimã a procesului de invãtãmant.

 

Activitatea de invãtãmant se desfãsoarã prin cursuri, seminarii si laboratoare, preponderent pentru studentii anilor III si IV care vor finaliza studiile prin elaborarea unei lucrãri de licentã. Studiile de licentã sunt continuate cu programe atractive de masterat urmate ulterior de doctorat in cadrul Scolii Doctorale a Facultãtii Stiinta si Ingineria Materialelor.

 

Colectivul departamentului s-a preocupat continuu de imbunãtãtirea procesului de invãtãmant prin introducerea de cursuri si laboratoare noi care urmãresc directiile de dezvoltare ale economiei actuale. Metodele de predare s-au perfectionat prin utilizarea unor tehnici performante care conduc la o prezentare a informatiilor usor asimilabile de cãtre studenti.

 

Gradul de noutate a cursurilor predate se adapteazã permanent la noutãtile ce apar in domeniu, prin studierea continuã a literaturii de specialitate si publicarea de materiale didactice.

Pregãtirea studentilor poate fi completatã prin materialul bibliografic reprezentat de manuale, cãrti, indrumare de laborator si reviste de specialitate in limba romanã si limbi strãine, existent in bibliotecã precum si a materialelor disponibile pe platforma de cursuri a facultãtii.

 

Activitatea didacticã a personalului departamentului este completatã de o activitate de cercetare stiintificã sustinutã, pe bazã de contracte cu Banca Mondiala, COPERNICUS, CEEX, FP6, Planul National de Cercetare Dezvoltare si Mecanisme SEE (proiecte europene).

 

Rezultatele cercetãrilor la care au participat si studenti, masteranzi si doctoranzi au fost prezentate la congrese nationale si internationale fiind apreciata valoarea acestora. Temele de cercetare stiintificã abordate sunt corelate cu cerintele specifice Programelor Nationale de Cercetare-Dezvoltare-Inovare (Program Parteneriate; Program Idei; Program Inovare; Program Resurse umane etc.) cat si cu cerintele Programelor Internationale de Cercetare (Orizont 2020), atat prin abordarea stiintificã specificã fiecarui program, cat si prin realizarea de consortii de cercetare care sã cuprindã entitãti de cercetare-dezvoltare-inovare si firme cu interes de aplicare a rezultatelor stiintifice obtinute.

bottom of page