top of page
Centre de cercetare

Activitatea de cercetare stiintificã din Departamentul 'Ingineria si Managementul Obtinerii Materialelor Metalice' (IMOMM) se desfãsoarã de cãtre cadrele didactice si de cãtre personalul de specialitate nedidactic pe bazã de contracte derulate prin 'Centrul de Cercetare si Expertizare Materiale Speciale' (CEMS-UPB), care functioneazã ca centru de cercetare al Facultãti de Stiinta si Ingineria Materialelor, precum si pe bazã de contracte incheiate de cãtre personalul Facultãtii Stiinta si Ingineria Materialelor prin Biroul de Cercetare al Universitãtii NaÈ›ională de Știință È™i Tehnologie Politehnica Bucuresti. 

Centrul de Cercetare si Expertizare Materiale Speciale din Univ. N.S.T. Politehnica Bucuresti (CEMS-UPB)

 

Director stiintific: Prof.univ.dr.ing. Nicolae CONSTANTIN

 

Sediul CEMS-UPB

 

Activitatea CEMS-UPB se desfãsoarã in sediul facultãtii Stiinta si Ingineria Materialelor din Univ. N.S.T. Politehnica Bucuresti, corp cladire J, Splaiul Independentei nr. 313, sector 6.

Contact CEMS-UPB

Adresa: Splaiul Independentei nr. 313, corp clãdire J, etajul 1, sala JI 110 Bucuresti, sect. 6, cod postal 060042

 

Tel/fax: +4021.3169.562

       Tel: +4021.4029.261

 

Emailcems@sim.pub.ro 

www.experizari.wix.com/cems-upb

Prof.univ. Nicolae CONSTANTIN

Director CEMS-UPB

Centrul de Cercetare si Expertizare Materiale Speciale (CEMS-UPB) este o organizatie profesionalã non-profit, avand scopul de a realiza activitãti de cercetare, consultantã, expertizã tehnicã, procesare de noi tehnologii si materiale speciale (materiale biocompatibile, aliaje neferoase de inaltã rezistentã, materiale amorfe si nanocristaline, compozite, materiale metalice speciale pentru electronicã si aeronauticã, oteluri speciale).

 

Centrul de Cercetare si Expertizare Materiale Speciale (CEMS-UPB) - organizatie profesionalã independentã, apoliticã si non-guvernamentalã - a fost infiintat prin  Decizia rectorului Universitãtii N.S.T. POLITEHNICA Bucuresti nr.1/1994 in baza HG 57/08.02.1992 si a Legii invãtãmantului.

 

Centrul CEMS-UPB este acreditat sã desfãsoare activitãti de cercetare-dezvoltare prin Decizia ANCS nr. 9673/17.06.2008.

Principiile organizatorice adoptate de Centrul de cercetare CEMS-UPB se bazeazã pe deschidere si flexibilitate cu scopul de a se asigura dinamismul necesar mentinerii in aria problemelor deschise de cercetarea stiintificã la nivel international. Colectivele de cercetare au un caracter dinamic, fiind constituite, in functie de necesitãti, pe baza proiectelor derulate (structura orientatã pe proiecte finantate in urma unor competitii), din persoane care pot face parte din diferite departamente si facultãti sau din studenti de la diferite facultãti.

 

Valoarea potentialului uman, nivelul programelor de cercetare, dotãrile cu tehnicã de calcul si documentatie realizate prin participarea la programe de cercetare interne si internationale, modul de organizare si parteneriatele internationale in care este implicat CEMS-UPB au condus la recunoasterea acestui centru de cercetare de cãtre comunitatea academicã internationalã.

Centrul de cercetãri CEMS-UPB este unitate de cercetare interdisciplinară si dispune de laboratoare cu dotãri specifice domeniului de cercetare dar si de un punct de documentare continand lucrãri de specialitate si publicatii din domeniul stiintei si ingineriei materialelor, de tehnicã de calcul (computere de birou, laptopuri), imprimante, videoproiectoare. 

 

Resursele materiale si infrastructura existente in laboratoarele CEMS-UPB asigurã realizarea incercãrilor si expertizãrilor in domeniul stiintei si ingineriei materialelor. Prin specificul sãu, CEMS-UPB are un puternic caracter interdisciplinar / pluridisciplinar si este implicat in utilizarea celor mai avansate tehnologii in domeniul materialelor.

 

Pentru realizarea sarcinilor de cercetare asumate prin programele cadru ale proiectelor de cercetare finantate prin contracte ferme, CEMS-UPB a antrenat un numãr mare de tineri: sefi de lucrãri, asistenti, preparatori, ingineri, doctoranzi cu frecventã precum si studenti, acestia fiind retribuiti pentru activitatea desfãsuratã in executia proiectelor de cercetare, iar in anumite situatii indeplinind chiar sarcini de mare complexitate avand functii de responsabili de proiecte sau directori de proiecte in parteneriat cu alte unitãti de cercetare. Studentii apreciazã implicarea lor in proiecte de cercetare stiintificã, aceasta fiind una dintre cele mai eficiente si atractive metode de invãtare.

 

Activitãtile de cercetare desfãsurate in cadrul CEMS-UPB de cãtre colectivele de cadre didactice si cercetãtori stiintifici din Departamentul IMOMM s-au materializat prin transferuri de tehnologie si echipamente la agenti economici, prin brevete de inventii si inovatii, prin lucrãri prezentate la diferite manifestãri stiintifice de profil desfãsurate pe plan intern si international si prin publicarea de articole de specialitate, tratate si monografii.

Principalele lucrãri stiintifice realizate de cãtre personalul Departamentului IMOMM prin CEMS-UPB pot fi grupate astfel:

 

  • Articole ISI - articole de specialitate publicate de personalul Departamentului in reviste ISI cu factor de impact calculat

  • Articole CNCSIS - articole de specialitate publicate in reviste nationale recunoscute CNCSIS (categoria B)

  • Articole BDI - articole publicate in reviste strãine indexate BDI sau in reviste categoria B+ (CNCSIS), baza SCOPUS

  • Cãrti, tratate - publicate de personalul Departamentului IMOMM in edituri recunoscute CNCSIS.

Principalele laboratoare, cu dotãri specifice domeniului de cercetare, de care dispune Centrul CEMS-UPB sunt:

 

1. Laborator de pregãtire a probelor metalografice

2. Laborator de microscopie opticã calitativã si cantitativã

3. Laborator de microscopie electronicã prin scanare ESEM

4. Laborator de microscopie electronicã prin transmisie TEM

5. Laborator de analize chimice prin spectrometrie

6. Laborator de difractometrie cu raze X

7. Laborator de incercãri termofizice

8. Laborator de elaborare si rafinare aliaje.

Detalii privind infrastructura si realizãrile Centrului de Cercetare si Expertizare Materiale Speciale (CEMS-UPB) pot fi consultate pe adresa web a centrului: http://expertizari.wix.com/cems-upb.

bottom of page