top of page
Laboratorul 'Procesarea Materialelor Compozite si Pulberi Metalice'

Sala JK 004

Personalul laboratorului:

​

Drd.ing. Lucian ROȘU

Contact:

​

Echipamentele din dotarea laboratorului

Coordonator laborator

​

In laboratorul de Procesare a Materialelor Compozite se desfãsoarã lucrãri didactice cu studentii din ciclul de licentã si cei de la master precum si lucrãri de cercetare pentru contracte de cercetare si teze de doctorat. Materialele obtinute au constat in compozite cu matrice metalicã de aluminiu si cupru, materiale compozite hibride, materiale compozite cu matrice de aluminiu pentru aplicatii tribologice, aliaje de magneziu, aliaje cu entropie ridicatã din diferite clase (AlCrCoFENi, AlCrFENiMn sa).

Colectivul laboratorului are sub tutelã si laboratorul de caracterizare a pulberilor metalice si mineralurgie si, in aceste douã laboratoare, se pot produce materiale avansate si cu diminesiuni micronice si nanometrice prin tehnici specifice metalurgiei pulberilor, dar si prin tehnici clasice de obtinere. Cercetãrile din ultima perioadã s-au axat pe obtinerea, caracterizarea si dezvoltarea unor clase de aliaje cu entropie ridicatã prin metode aferente metalurgiei pulberilor.

Moara planetarã RETCH PM 400, caracteristici:

  • 4 posturi de mãcinare simultanã, si cu o capacitate de umplere a incintei de mãcinare de max. 250 ml/incintã si 500ml/incintã; incinte de agat, otel si aluminã sinterizatã;

  • mãcinarea poate fi realizatã si in atmosferã de argon, poate fi realizatã uscat sau umed;

  • viteza maximã de rotatie 400 rot/min, cu cilcuri reglabile.

Moara planetarã RETCH PM 400

Glove box cu atmosferã de argon

Microscop metalografic

Cuptor de sinterizare t = 1000 °C cu atmosferã controlatã

Instalatie de obtinere a materialelor compozite prin squeeze casting: presã hidraulicã 40tf, cuptor de topire basculant 800°C

Cuptor pentru tratament termic 1200°C

Balante tehnice si analitice

In dotarea laboratorului 'Procesarea Materialelor Compozite si Pulberi Metalice'  se mai aflã microscopul optic pentru investigarea probelor obtinute, microdurimetrul LECO pentru determinarea duritãtii VIKERS si instalatia de obtinere a materialelor compozite cu matrice de aluminiu prin metoda VORTEX (cuptor de topire 800°C si agitator electric).

bottom of page