top of page
Strategia de cercetare 2020-2030

Programul-cadru pentru Cercetare și Inovare

Orizont Europa 2021-2027

 

În Programul-cadru pentru cercetare, dezvoltare È™i inovare Orizont Europa 2021-2027 sunt lansate Parteneriatele Europene în sprijinul obiectivelor politicilor UE. Acestea vor fi instrumentele cheie de cercetare È™i inovare pentru atingerea obiectivelor strategice ale UE de a accelera tranziÈ›ia către o Europă verde È™i digitală.

 

Parteneriatele Europene vor permite realizarea tranziÈ›iei în domenii strategice precum sănătatea, energia curată, industria prelucrătoare È™i gestionarea durabilă a resurselor.

​

Parteneriatele propuse sunt grupate pe 5 domenii, astfel:

​a. Sănătate

b. Digital, industrie și spațiu

c. Climă, energie și mobilitate

d. Alimente, bioeconomie, resurse, agricultură și mediu

e. Parteneriate pe teme orizontale. 

Comisia Europeană a publicat propunerile pentru Parteneriate pe pagina web dedicată programului Orizont Europa.

Parteneriatele europene reunesc Comisia Europeană È™i partenerii privaÈ›i È™i / sau publici pentru a aborda unele dintre cele mai presante provocări ale Europei prin iniÈ›iative concertate de cercetare È™i inovare. Acestea sunt un instrument cheie de implementare a Orizontului Europa È™i contribuie în mod semnificativ la realizarea priorităților politice ale UE.

 

Prin reunirea partenerilor publici È™i privaÈ›i, parteneriatele europene contribuie la evitarea duplicării investiÈ›iilor È™i contribuie la reducerea fragmentării peisajului de cercetare È™i inovare în UE.

​

AflaÈ›i mai multe despre parteneriatele europene în infografia alăturată.        

 

Fiecare stat membru al UE trebuie să decidă în care Parteneriate va participa È™i care va fi nivelul contribuÈ›iei naÈ›ionale. În înÈ›elegerea comună a Parlamentului European, Consiliului È™i Comisiei Europene privind regulamentul de instituire al programului cadru pentru cercetare È™i inovare Orizont Europa, este prevăzut angajamentul ex-ante pe termen lung al statelor participante, ca unul dintre criteriile de selecÈ›ie pentru aceste Parteneriate.

 

România, alături de celelalte state membre, este invitată să îÈ™i exprime poziÈ›ia privind angajamentul de participare la următoarele Propuneri de Parteneriate care presupun implicarea statelor membre UE.

 

1. European Open Science Cloud (EOSC) Partnership

Parteneriatul îÈ™i propune să implementeze È™i să consolideze până în 2030 un mediu virtual deschis, de încredere, care să permită celor aproximativ 2 milioane de cercetători europeni să stocheze, să partajeze È™i să refolosească datele de cercetare.

Parteneriatul va aduce coerență strategică È™i angajamente complementare la nivel european, naÈ›ional È™i instituÈ›ional pentru a reuni toate infrastructurile avansate de date din Europa, va moderniza SpaÈ›iul European de Cercetare (ERA) cu o capacitate de a produce seturi de date "FAIR-by-design” (localizabile, accesibile, interoperabile, reutilizabile). Va asigura accesul la serviciile conexe, precum È™i extinderea folosirii datelor FAIR în toată Europa.

Proiect de propunere parteneriat

 

2. European Partnership for EU-Africa Global Health

Parteneriatul îÈ™i propune să ofere noi soluÈ›ii care să reducă problema bolilor infecÈ›ioase din Africa sub-sahariană È™i să consolideze capacitățile de cercetare pentru pregătirea È™i răspunsul împotriva reapariÈ›iei acestor boli în Africa sub-sahariană È™i răspândirea la nivel global.

Scopul este ca până în 2030:

• să fie elaborate cel puÈ›in două noi tehnologii pentru combaterea bolilor infecÈ›ioase;

• să ofere sprijin pentru cel puÈ›in 100 de institute de cercetare din 30 de țări pentru un răspuns eficient È™i rapid al cercetării în dezvoltarea de diagnostice, tratamente È™i vaccinuri împotriva reapariÈ›iei epidemiilor.

Proiect de propunere parteneriat

 

3. European Partnership for Chemicals Risk Assessment

Un program de cercetare È™i inovare care sprijină UE È™i autoritățile naÈ›ionale de evaluare / gestionare a riscurilor chimice È™i proceselor cu noi date, cunoÈ™tinÈ›e, metode È™i abilități pentru a face față provocărilor actuale È™i viitoare în materie de siguranță.

În conformitate cu obiectivul de "zero poluare” Pactului Ecologic, parteneriatul va facilita trecerea la următoarea generaÈ›ie de evaluare a riscurilor pentru a proteja mai bine sănătatea oamenilor È™i a mediului.

Proiect de propunere parteneriat

 

4. European Partnership - ERA for Health Research

Sănătatea este un domeniu în care, din 2003, cu ajutorul mai multor proiecte pilot s-a dezvoltat un ecosistem sănătos de parteneriate public-public. În SpaÈ›iul European de Cercetare (ERA) extins, aproximativ 80% din totalul investiÈ›iilor publice naÈ›ionale de cercetare sunt realizate de circa 15 finanÈ›atori de cercetare, inclusiv de Comisia Europeană.

Acest parteneriat va fi o platformă instrumentală pentru programarea comună flexibilă a programelor de cercetare, coordonând eficient majoritatea organizaÈ›iilor de finanÈ›are, inclusiv majoritatea finanÈ›atorilor de cercetare mai mici din UE.

Proiect de propunere parteneriat

 

5. European Partnership on Health and Care Systems Transformation

Parteneriatul îÈ™i propune să contribuie la tranziÈ›ia către sisteme de sănătate È™i îngrijire mai durabile, reziliente, inovatoare È™i de înaltă calitate.

Acesta va grupa o masă critică de resurse È™tiinÈ›ifice europene, naÈ›ionale È™i regionale pentru a aborda mai eficient provocările similare legate de transformarea sistemelor de sănătate È™i de îngrijire.

Parteneriatul va răspunde nevoilor sistemelor naÈ›ionale / regionale de sănătate È™i îngrijire, facilitând transferul È™i adoptarea inovaÈ›iilor tehnologice.

Proiect de propunere parteneriat

 

6. European Partnership for Key Digital Technologies (KDT)

Componentele electronice È™i fotonice (tehnologii bazate pe lumină) È™i software-ul care defineÈ™te modul în care ele funcÈ›ionează ca parte a unui sistem, sunt tehnologii digitale cheie. Obiectivul general al parteneriatului KDT este de a sprijini transformarea digitală a tuturor sectoarelor economiei È™i societății, în beneficiul Europei È™i de a contribui la implementarea European Green Deal.

Până în 2030, poziÈ›ia de lider a UE în KDT va consolida companiile industriale care au beneficiat de oportunitățile emergente pentru atingerea suveranității tehnologice.

-Proiect de propunere parteneriat

 

7. European Partnership for High Performance Computing

Parteneriatul vizează ca până în 2027:

• să dezvolte, să desfășoare, să extindă È™i să menÈ›ină un ecosistem de calcul de înaltă performanță, cu calculatoare cuantice, servicii È™i infrastructuri de date federale;

• să sprijine producÈ›ia autonomă de sisteme inovatoare È™i competitive de calcul bazate pe componente, tehnologii È™i cunoÈ™tinÈ›e autohtone europene È™i dezvoltarea unei game largi de aplicaÈ›ii optimizate pentru aceste sisteme;

• să extindă utilizarea acestei infrastructuri de supercalcul la un număr mare de utilizatori publici È™i privaÈ›i È™i să sprijine dezvoltarea competenÈ›elor cheie de care au nevoie È™tiinÈ›a È™i industria europeană.

Proiect de propunere parteneriat

 

8. European Partnership – driving urban transitions to a sustainable future (DUT)

Parteneriatul va angaja È™i va permite  tuturor părÈ›ilor interesate din mediul urban (autorități locale, municipalități, mediul de afaceri È™i cetățeni) să  realizeze instrumente, metode È™i servicii în sprijinul tranziÈ›iilor urbane transformatoare prin abordări inovatoare, sistemice È™i centrate pe oameni.

Aceasta va conduce la o utilizare mai eficientă și fără emisii de carbon a energiei, sisteme de mobilitate durabile și prietenoase cu oamenii, utilizarea circulară și ecologică a resurselor, pentru bunăstarea cetățenilor și pentru conservarea biodiversității.

Proiect de propunere parteneriat

 

9. European Partnership for rescuing biodiversity to safeguard life on Earth

Obiectivul iniÈ›iativei este de a oferi o platformă generală care să conecteze programe naÈ›ionale, locale È™i europene de cercetare È™i inovare È™i să combine resursele, în bani È™i în natură, în sprijinul obiectivului de refacere a biodiversității  din Europa până în 2030.

Acesta va dezvolta programe multidisciplinare de cercetare È™i inovare împreună cu părÈ›ile interesate, va înfiinÈ›a o reÈ›ea europeană de observatoare pentru monitorizarea biodiversității È™i va pune în aplicare o gamă largă de activități pentru a creÈ™te relevanÈ›a,impactul È™i vizibilitatea cercetării È™i inovării UE în abordarea crizei biodiversității în conformitate cu Strategia UE de biodiversitate pentru 2030.

Proiect de propunere parteneriat

 

10. European Partnership Water Security for the Planet (Water4All)

Obiectivul iniÈ›iativei este acela de a stimula transformările sistemice pe întreaga arie de cercetare – inovare a apei, favorizând asocierea dintre situaÈ›iile cu probleme È™i furnizorii de soluÈ›ii.

Aceasta propune un portofoliu de abordare multinațională și intersectorială, care cuprinde considerente de politici de mediu, economice, tehnologice și sociale pentru a permite securitatea apei pentru toți, pe termen lung.

Până în 2030, Parteneriatul intenÈ›ionează să crească protecÈ›ia resurselor de apă È™i a ecosistemelor È™i îmbunătățirea rezilienÈ›ei, atenuarea È™i adaptarea sistemelor de apă la schimbările globale.

Proiect de propunere parteneriat

 

11. European Partnership for Clean Energy Transition

Un program transformator de cercetare È™i inovare în toată Europa, acest parteneriat va stimula È™i accelera tranziÈ›ia energetică în toate dimensiunile sale. Acesta va permite programe comune de cercetare È™i inovare la nivel regional, naÈ›ional È™i global, cu sprijinul industriei, organizaÈ›iilor publice de cercetare È™i organizaÈ›iilor cetățeneÈ™ti pentru a promova Europa ca lider în inovaÈ›ia energetică.

Proiect de propunere parteneriat

 

12. European Partnerships Innovative SMEs

Parteneriatul acoperă o nișă specifică pe care alte politici È™i programe UE, naÈ›ionale È™i regionale nu o abordează suficient È™i constă în cooperarea a doi sau a mai multor parteneri internaÈ›ionali, cu cel puÈ›in un IMM de cercetare È™i inovare ca lider.

Noua iniÈ›iativă propusă este de a ajuta IMM-urile inovatoare să crească È™i să se încadreze în lanÈ›urile valorice globale È™i pe pieÈ›ele noi. Acest lucru s-ar realiza prin sprijinirea IMM-urilor inovatoare în dezvoltarea de produse, procese È™i servicii, prin finanÈ›area proiectelor de colaborare transfrontaliere, de cercetare È™i inovare È™i prin măsuri de sprijin ceea ce ar permite colaborarea globală È™i comercializarea noilor produse, procese È™i servicii.

Proiect de propunere parteneriat

 

13. European Partnership on Metrology

Parteneriatul va accelera poziÈ›ia de lider global al Europei în cercetarea în domeniul metrologiei. Până în 2030, va crea reÈ›ele de metrologie europene durabile în sectoarele  metrologiei competitive È™i emergente, capabile să concureze cu China È™i SUA.

Europa va avea un sistem de metrologie de nivel mondial, prin oferirea de soluții adecvate care vor sprijini și stimula noi produse inovatoare, vor răspunde provocărilor societății și vor permite proiectarea și implementarea eficientă a reglementărilor și standardelor, care stau la baza politicilor publice.

Proiect de propunere parteneriat

 

14. European Partnership for a climate neutral, sustainable and productive Blue Economy

Obiectivul iniÈ›iativei este de a viza obiectivele Clean Planet for All, Green Deal È™i ale politicilor UE către o economie neutră climatic, durabilă È™i productivă, care să păstreze biodiversitatea până în 2030.

Va sprijini tehnologiile digitale, economia circulară, gestionarea ecosistemelor È™i energia regenerabilă. Parteneriatul va încuraja alinierea programelor regionale, naÈ›ionale È™i europene de cercetare È™i inovare, apelând la resurse financiare, infrastructuri, È™i iniÈ›iative transnaÈ›ionale de cercetare în sectorul maritim.

Proiect de propunere parteneriat

bottom of page