top of page

INFRASTRUCTURA CEMS-UNSTPB

Facultatea Stiinta si Ingineria Materialelor

Sediul CEMS-UNSTPB

Activitatea CEMS-UNSTPB se desfãsoarã in sediul facultãtii Stiinta si Ingineria Materialelor din Universitatea Politehnica Bucuresti, corp cladire J, Splaiul Independentei nr. 313, sector 6.

 

Activitatea de cercetare din cadrul FSIM s-a imbunãtãtit, incepand cu anul 1990, prin abordarea de tematici noi din domeniul materialelor metalice de inaltã performantã si ceramice (materiale compozite, biomateriale, materiale amorfe si nanocristaline etc).

 

Centrul de Cercetare si Expertizare Materiale Speciale CEMS-UNSTPB a fost infiintat în cadrul facultatii FSIM in anul 1994 ca unitate de cercetare interdisciplinară.

 

Centrul de cercetãri CEMS-UPB dispune de laboratoare cu dotãri specifice domeniului de cercetare si un punct de documentare continand lucrãri de specialitate si publicatii din domeniul stiintei si ingineriei materialelor, de tehnicã de calcul (computere de birou, laptopuri), imprimante, videoproiectoare.   

Punctul de documentare al CEMS-UPB are acces la un numãr de 6 biblioteci de catedrã dotate cu peste 20.000 volume si 30 de colectii de reviste de specialitate din tarã si strainãtate. Toate aceste biblioteci au posibilitatea practicã de informare-documentare prin internet si intranet.

Resursele materiale si infrastructura

Resursele materiale si infrastructura existente in laboratoarele CEMS-UNSTPB asigurã realizarea incercãrilor si expertizãrilor in domeniul stiintei si ingineriei materialelor. Prin specificul sãu, CEMS-UNSTPB are un puternic caracter interdisciplinar / pluridisciplinar si este implicat in utilizarea celor mai avansate tehnologii in domeniul materialelor.

 

Sistemul de conducere al UNSTPB asigurã, prin mecanisme financiare si administrative, accesul nelimitat la resursele informationale si de comunicare, inclusiv internet, intranet, e-mail, cu mentiunea cã sistemul informatic al UPB cuprinde procesul de invatamint, managementul universitar, cercetarea stiintificã si activitãtile financiare.

Universitatea Politehnica Bucuresti - rectorat

Informatizarea managementului

Polifest 2015, organizator UPB,
rector Mihnea Costoiu

In cadrul Univ. NST Politehnica Bucuresti informatizarea managementului este dezvoltatã atat la nivel de facultãti si centre de cercetare cat si la nivel de universitate.

 

UPB are un program de modernizare a dotãrii spatiilor de invãtãmant si cercetare bazat pe investitii de la buget, din fondurile de cercetare si din alte venituri. Astfel, UPB are drept obiective continuarea dotãrii CEMS-UPB si a celorlalte centre de cercetare si a laboratoarelor cu echipamente moderne care sã asigure dezvoltarea competentelor ingineresti si rezultatele performante in cercetarea stiintificã, prin care universitatea sã creascã in prestigiu si reputatie.

Dezvoltarea tehnologiilor informatiei este importantã atat sub aspectul dinamicii de rezolvare a problemelor ingineresti cat si al modificãrii filozofiei comunicãrii astfel incat invãtãmantul modern, performant si cercetarea stiintificã nu pot fi concepute fãrã prezenta acestor forme.

 

Cele mai noi directii care trebuiesc incluse in arsenalul tehnologiei formative sunt:

 

  • utilizarea calculatoarelor pentru invãtãmant si cercetare;

  • introducerea proiectãrii asistate de calculator;

  • utilizarea tehnicilor de invãtare asistate de calculator;

  • promovarea invãtãmantului la distantã.

Discursul doamnei Ecaterina Andronescu la Polifest 2015

Principalele laboratoare din dotarea CEMS-UNSTPB:

Lab. 01

Laboratorul de pregatire a probelor metalografice (Sala: JK 213)

Lab. 02

Laboratorul de microscopie optica calitativa si cantitativa (Sala: JK 212)

Lab. 03

Laboratorul de microscopie electronica prin scanare ESEM (Sala: JK 010)

Lab. 04

Laboratorul de microscopie electronica prin transmisie TEM (Sala: JI 005)

Lab. 05

Laboratorul de analize chimice prin spectrometrie (Sala: JK 104)

Lab. 06

Laboratorul de difractometrie cu raze X (Sala: JI 006) 

Lab. 07

Laboratorul de incercari termofizice (Sala: JK 212)

Lab. 08

Laboratorul de elaborare si rafinare aliaje (Sala: JB 214) 

Platforma ERRIS

De retinut faptul cã de curand (14 dec. 2015) a fost lansatã Platforma web ERRIS"Registrul National al Infrastructurilor de Cercetare" (Engage in the Romanian Research Infrastructures System).

 

Platforma ERRIS (www.erris.gov.ro) a fost dezvoltatã pentru a veni in sprijinul coordonatorilor infrastructurilor de cercetare publice/private din Romania si a celor care doresc sã beneficieze de serviciile oferite de aceste infrastructuri, stimuland colaborarea si participarea la retele nationale si internationale de profil a comunitãtii stiintifice din Romania.

Platforma ERRIS a fost dezvoltatã in cadrul proiectului "Eficientizarea monitorizãrii electronice a datelor din sistemul CDI"cod SMIS 37678, proiect cofinantat din Fondul Social European prin programul PODCA - Programul Operational Dezvoltarea Capacitãtii Administrative.  (v. detalii proiect)

In cadrul Platformei ERRIS fiecare infrastructurã va avea propria sa paginã in care pot fi incãrcate toate informatiile de interes pentru potentialii beneficiari: resursele umane, echipamentele disponibile, serviciile oferite, date de contact.  

Platforma ERRIS, prezentare

In Universitatea POLITEHNICA Bucuresti s-a demarat procesul de centralizare a informatiilor referitoare la infrastructurile de cercetare din Universitate, in scopul promovãrii cat mai eficiente a serviciilor oferite de acestea pe plan national şi international.

Polifest 2015

Prezentarea Facultãtii Stiinta si Ingineria Materialelor
conf.dr.ing. Ioana Csaki

La Universitatea NST POLITEHNICA Bucuresti s-a organizat cea de-a IV-a editie a POLIFEST – eveniment ce se doreste sã devinã o referintã, un "brand" recunoscut al UPB, la nivel national si international. POLIFEST este un alt fel de contact, o altfel de abordare si deschidere fatã de mediul economic si social.

 

Manifestarea a reprezentat un real succes, atat ca participare, cat si din punct de vedere al continutului, concretizat prin elaborarea unor protocoale de colaborare in domeniul educational si al activitatii de cercetare.

Au fost prezente toate pãrtile interesate de procesul educativ-formativ din Universitatea NST POLITEHNICA Bucuresti: liceeni, studenti, parinti, personal didactic, firme mari, mici si mijlocii, autoritãti centrale si locale, reprezentanti ai corpului diplomatic acreditati in tara noastrã.

Evenimentul se doreste a fi dedicat atat colaborãrii dintre mediul academic si cel socio-economic, cat si cel mai mare targ de prezentare a ofertei educationale si de cercetare a Universitatii.

Colaborãri internationale

Centrul de Cercetare si Expertizare Materiale Speciale a incheiat o serie de protocoale de colaborare cu universitãti si centre de cercetare din strãinãtate:

 

  • Central Metallurgical Research and Development Institute (CMRDI) Cairo – Egypt, cuprinzand: activitãti de cercetare comune, schimburi de informatii tehnice, participãri la seminarii si conferinte internationale

  • ELKEM Research, Norvegia – Proiect cercetare "Inoculation Mechanism of Grey Iron" – activitate finantatã de cãtre firma ELKEM, cel mai mare producãtor mondial de modificatori

  • Universitatea Tehnica Semara, Rusia – activitãti comune de cercetare si schimburi de informatii in domeniul fontei si aliajelor de aluminiu

  • DIAMANT Metallplastic GmbH – Germania; organizarea in comun a unui laborator de remaniere a defectelor pieselor turnate

  • The Center of Excellence Wirtz Buehler – Belgium; care va furniza un program de calitate tip "ISO 9000", ce va fi scutit de taxe, si de asemenea, utilizarea documentatiei de la firma in procesul de predare cu studentii, care va include si Cursul de Metalografie Buehler. Buehler va acorda asistentã la publicarea lucrãrilor si cãrtilor si suport pentru deplasãri in cazul conferintelor, seminariilor si expozitiilor

  • Slovak Academy of Science, Bratislava, colaborare in domeniul procesãrii materialelor si compozite pe bazã de aluminiu

  • The University of Alabama, U.S.A. – colaborare in domeniul pieselor si semifabricatelor cu structura de turnare si proprietãti directionale

  • Institut fur Anatomie, Universitat des Saarlandes, Hamburg, Germania

  • Gemeinschaftslabor fur Elektronenmikroskopie, Aachen, Germania

  • Ruhr – Universitat Bochum, Germania

  • Politecnico di Torino, Italia

  • Universite Catholique de Louvain, Belgia, Faculte des sciences appliques, Department des sciences des materiaux et des procedes.

De asemenea, din cadrul colectivelor ce activeazã in CEMS-UPB, o parte dintre tinerii asistenti si preparatori au obtinut burse de studiu in strãinatate, in vederea specializãrii prin doctorat, dintre care amintim: Vidu Ruxandra – Faculty of Engineering, Osaka University, Department of Materials Engineering and Processing, Japonia; Gheorghe Iulian – Clemson University, Dep.of Mat.Sc.of  Eng., U.S.A.; Matei Grigore – Achita University, Japonia; Riposan Alexandru – Detroit University, U.S.A.; Liliac Marian – Kurume College of Technology, Japonia; Cãtãlina Adrian – Alabama University, Tooscalousa, U.S.A.; Nãstac Laurentiu - Alabama University, Tooscalousa, U.S.A.; Brabie Liviu – Toyohassi University, Japonia.

Modernizarea structurii informatice

Incepand cu anul 1990 s-a considerat prioritarã introducerea si modernizarea retelei de calcul achizitionandu-se in cadrul Facultatii SIM a peste 70 de calculatoare pentru uzul activitãtilor formative. in paralel, prin forte proprii s-a realizat dotarea cu calculatoare a corpului didactic de la fiecare catedrã pentru activitãti didactice si de cercetare.

 

In prezent majoritatea cadrelor didactice utilizeazã calculatoare si au acces la internet si intranet. Avandu-se in vedere modernizarea rapidã si continuã a tehnicilor informationale si a sistemelor de calcul, CEMS-UPB isi propune urmãtoarele directii in vederea dezvoltãrii suportului pentru procesul de cercetare stiintifica:

 

  • modernizarea continuã a structurii informatice;

  • dezvoltarea in cadrul laboratoarelor a tehnicilor de proiectare si prelucrare a informatiilor asistate de calculator;

  • modernizarea bazei informatice pentru gestionarea proceselor de invãtãmant si cercetare;

  • realizarea la nivelul CEMS a paginilor WEB.

Laboratoare principale si dotãri

Principalele laboratoare, cu dotãri specifice domeniului de cercetare, de care dispune CEMS-UNSTPB sunt:

 

Lab. 01 - Laboratorul de pregatire a probelor metalografice (Sala: JK 213)

 

Lab. 02 - Laboratorul de microscopie optica calitativa si cantitativa (Sala: JK 212)

 

Lab. 03 - Laboratorul de microscopie electronica prin scanare ESEM (Sala: JK 010)

 

Lab. 04 - Laboratorul de microscopie electronica prin transmisie TEM (Sala: JI 005)

 

Lab. 05 - Laboratorul de analize chimice prin spectrometrie (Sala: JK 104)

 

Lab. 06 - Laboratorul de difractometrie cu raze X (Sala: JI 006)

 

Lab. 07 - Laboratorul de incercari termofizice (Sala: JK 212)

 

Lab. 08 - Laboratorul de elaborare si rafinare aliaje (Sala: JB 214)

bottom of page