top of page

Lab.04
LABORATORUL DE MICROSCOPIE ELECTRONICÃ PRIN TRANSMISIE - TEM (Sala: JI 005)

Laboratorul Lab.04 de microscopie electronicã prin transmisie (TEM) este destinat cercetãrilor privind caracterizarea morfologicã a materialelor la nivel nanometric, determinarea calitativã si cantitativã a fazelor si compusilor din materialele metalice, determinarea caracteristicilor dislocatiilor si evaluarea dimensiunilor blocurilor in mozaic precum si a gradului de cristalinitate al materialelor mezomorfe. 

Laboratorul are in dotare douã microscoape electronice:

 

  • microscopul electronic de transmisie TESLA BS 540, si

  • microscopul electronic de transmisie CARL ZEISS EM 9

In ambele cazuri investigarea implicã o razã de electroni la tensiune inaltã emisã de un catod, de regulã filament de wolfram, si focalizatã de lentile electrostatice si electromagnetice.

 

Raza de electroni care a fost transmisã printr-un specimen partial transparent pentru electroni transportã informatie despre structura internã a specimenului in raza care ajunge la sistemul de formare a imaginii. 

Variatia spatialã a acestei informatii ("imaginea") este apoi maritã de o serie de lentile electromagnetice panã cand este inregistratã la coliziunea cu un ecran fluorescent, placã fotograficã sau senzor de luminã cum ar fi un senzor CCD. Imaginea detectatã de CCD poate fi afisatã in timp real pe un monitor sau transmisã unui calculator. 

Producãtorul Carl Zeiss, dupã ce a colaborat cu AEG la inceputul anilor 1940, a depus mai multe eforturi in vederea imbunãtãtirii seriei de microscoape tip EM. In 1949, Carl Zeiss a lansat pe piatã EM 8 care a fost in mãsurã sã compenseze mai bine perturbatiile optice, oferind, astfel, o imagisticã performantã.

 

Modelul succesor in 1956, EM 9, a marcat o nouã fazã in productia de microscoape electronice: a lansat primul microscop electronic de transmisie din lume cu controlul automat al expunerii. Odatã cu lansarea modelului EM 902 in 1984, Carl Zeiss a introdus filtrul Castaing-Henry pentru microscoape electronice comerciale. Aceastã tehnicã permite utilizatorilor sã obtinã imagini de cartografiere de inaltã rezolutie.

Lab.04 Microscopie electronicã TEM

Microscopul TESLA BS 540

Lab.04 Microscopie electronicã TEM

Microscopul CARL ZEISS EM 9

Tehnologia Gemini, care a fost incorporatã pentru prima datã in Gemini DSM 982, este cunoscutã pentru obiectivele cu lentile combinate electrostatic-magnetice.

 

In anul 2007 Carl Zeiss plaseazã pe piatã douã inovatii revolutionare: microscopul ORION, care genereazã imagini prin scanarea probei cu ioni de heliu in loc de electroni, oferind astfel o rezolutie mult mai mare, si microscopul CRISP, singurul TEM din lume cu capacitate de investigare la nivel atomic.

 

In anul 2010 Carl Zeiss a demonstrat incã o datã expertiza sa in domeniul microscoapelor electronice, cu sistemul Shuttle &Find, sistem de microscopie corelativã.  

In 2011 divizia 'Microscopie Electronicã' a fost integratã in 'Carl Zeiss MicroImaging GmbH', impreunã cu unitãtile de productie din Oberkochen, Peabody si Cambridge. Compania a fost redenumitã 'Carl Zeiss Microscopie' si a revenit la sediul initial, in Jena.

Coordonarea laboratorului este asiguratã de cãtre prof.dr.fiz. Ion PENCEA.

V. detalii CARL ZEISS   (en)

bottom of page