top of page

Rezultatele activitãtilor de cercetare desfãsurate in cadrul CEMS-UNSTPB

Flux general Siderurgic

Elaborare, rafinare si turnare continuã

Cunoscand orientarea actualã a cercetãrii stiintifice, specialistul poate doar proiecta si conduce inginereste procesul de obtinere a oricãrui produs sau a unui serviciu.

 

Pentru atingerea obiectivelor actuale ale cercetãrii stiintifice, Universitatile de prestigiu din lume au fost obligate sã modifice misiunea institutiei si, pe baza acesteia, sã treaca la elaborarea de noi curricule universitare care sã corespundã unei noi misiuni de formare a specialistilor. 

Vechea misiune a tuturor institutiilor de invãtãmant superior era sã formeze specialisti inarmati cu cea mai modernã tehnologie pe care sã o aplice, dupã absolvire, la locul lor de muncã. O astfel de formulare nu tine seama cã o tehnologie, chiar dacã este foarte modernã in momentul de fatã, isi pierde din noutate si devine veche, in medie, dupã circa 5 ani.

Prin urmare, o astfel de misiune nu este de naturã sã formeze specialisti care sã fie eficienti in mod progresiv de la absolvire si pe toatã perioada de activitate, aceasta trebuie inlocuitã cu una modernã.

Flux general Laminoare

Reincãlzire semifabricate TC si laminare

Lucrãri publicate de personalul CEMS-UNSTPB:

Articole ISI

Articole de specialitate publicate in reviste ISI cu factor de impact calculat

Articole CNCSIS

Articole de specialitate publicate in reviste nationale recunoscute CNCSIS (categoria B)

Articole BDI

Articole publicate in reviste din strãinãtate indexate BDI sau in reviste categoria B+ (CNCSIS), baza SCOPUS

Carti, tratate

Publicate in edituri recunoscute CNCSIS

Noua misiune - institutiile de invãtãmant superior trebuie sã contribuie la formarea unor astfel de specialisti care sã fie in stare sã inteleagã mecanismele si legile obiective dupã care se desfãsoarã fenomenele implicate in procesul de fãurire a unui produs sau serviciu, pe baza cãrora, dupã absolvire, sã fie in stare sã inoveze si sã restructureze continuu procesele care se desfãsoarã la locul lui de muncã.

 

Astfel toate atributele unui astfel de specialist nu vor putea sã se manifeste decat in mãsura in care acesta capãtã deprinderi de informare continuã despre noutãtile din domeniu, este flexibil in gandire, coopereazã cu cercetarea si capãtã incredere in stiintã si tehnologie.

La Universitatea NST Politehnica din Bucuresti existã certificarea indeplinirii unor standarde de calitate/excelentã in cercetarea stiintificã, din punctul de vedere al organizarii, urmãririi desfãsurãrii proiectelor de cercetare, avizãrii interne a rezultatelor si eliminãrii practicilor neconforme cu normele de eticã. 

Brevetarea in Romania si in stãinãtate

Centrul de Cercetare si Expertizare Materiale Speciale, ca parte componentã a Universitãtii NST POLITEHNICA Bucuresti, beneficiazã de revista proprie a Universitãtii, "Buletinul Stiintific al Universitãtii Politehnica din Bucuresti", in care lucrarile sunt publicate intr-o limbã de circulatie internationalã.

 

Pentru temele de cercetare cu caracter tehnico-ingineresc se intreprind actiuni permanente de protectie intelectualã prin brevetare. Este necesarã dezvoltarea in continuare a cadrului organizatoric pentru transferul tehnologic si inovare cãtre IMM-uri si cãtre alte unitãti industriale.

Analizandu-se rezultatele cercetãrilor CEMS-UNSTPB se poate afirma cu certitudine cã prin resursele umane inalt calificate de care dispune, ca puternic centru al dezvoltãrii stiintifice si tehnologice, acesta reprezintã un factor dinamic in implementarea strategiei de dezvoltare a economiei nationale.

 

Un succes recent a realizat parteneriatul dintre cercetãtori din cadrul CEMS-UNSTPB cu cercetãtori din cadrul SUUMC castigand medalia de aur la Concursul international de la Bruxelles EUREKA 2015. 

Echipa de cercetatori medaliati cu aur la Eureka 2015

Echipa de cercetãtori este alcãtuitã din prof. univ. dr. Augustin Semenescu, dl. Mihnea Cosmin Costoiu, rectorul UNSTPB si conf. univ. dr. ing. Cãtãlin Gheorghe Amza, impreuna cu partenerii de la Spitalul Universitar de Urgentã Militar Central (SUUMC).

 

Produsul final al activitãtii de cercetare-dezvoltare este reprezentat de o protezã de sold, inventia "Short femoral stem cervical endoprothesis", cu un sistem inovator de fixare, avand posibilitatea de implantare prin tehnici chirurgicale minim invazive.

19-21 nov. 2015

Innova EUREKA Bruxelles

Aspecte de la salonul de inventicã si concursul Eureka

Se poate afirma cã Stiinta si Ingineria Materialelor a incetat sã mai fie numai preocuparea exclusivã a noastrã, a specialistilor in metalurgie. Publicul se intereseazã tot mai des de anumite sectoare ale acestei stiinte si de implicatiile acestora in viata cotidianã. Aspecte, cum sunt, ritmul de crestere a cuceririlor stiintifice sau impactul dezvoltãrii stiintei asupra societãtii omenesti au devenit banale pentru ritmul de viatã actual.

 

In ziua de azi nimeni nu mai poate detine formula magicã in acest domeniu stiintific. Ritmul in care se invechesc noutãtile face ca un lucru descoperit astãzi, maine sã fie istorie.

 

Devine din ce in ce mai necesarã o orientare generalã asupra unor domenii cat mai vaste. Problemele stiintifice se rezolvã formand colective multidisciplinare, cu bagaje de cunostinte superioare grupului canalizat pe un singur domeniu. Numai privirea obiectivã a unor specialisti din domenii colaterale Stiintei si Ingineriei Materialelor face posibilã, in ziua de astãzi, rezolvarea unor teme dificile, evitandu-se subiectivismul specialistului intr-un singur domeniu.

Rezultatele activitãtilor de cercetare desfãsurate in cadrul CEMS-UNSTPB de cãtre colectivele de specialisti, cadre didactice si cercetãtori stiintifici din Universitatea NST POLITEHNICA Bucuresti s-au materializat prin transferuri de tehnologie si echipamente la agenti economici, prin brevete de inventii si inovatii, prin lucrãri prezentate la manifestãri stiintifice de profil desfãsurate pe plan intern si international si prin publicarea de articole de specialitate, tratate si monografii.

 

Principalele lucrãri stiintifice publicate de cãtre personalul CEMS-UNSTPB se prezintã in continuare grupate pe urmãtoarele categorii:

Articole ISI - articole de specialitate publicate de personalul CEMS-UNSTPB in reviste ISI cu factor de impact calculat

 

Articole CNCSIS - articole de specialitate publicate in reviste nationale recunoscute CNCSIS (categoria B)

 

Articole BDI - articole publicate in reviste strãine indexate BDI sau in reviste categoria B+ (CNCSIS), baza SCOPUS

 

Cãrti, tratate - publicate de personalul CEMS-UPB in edituri recunoscute CNCSIS.

bottom of page