top of page

Centrul de Cercetare si Expertizare Materiale Speciale, organizatie profesionalã independentã, apoliticã si non-guvernamentalã, a fost infiintat prin  Decizia rectorului Universitãtii POLITEHNICA Bucuresti nr.1/1994 in baza HG 57/08.02.1992 si a legii invãtãmantului. Universitatea POLITEHNICA Bucuresti este cea mai veche si prestigioasã scoalã de ingineri din Romania. La 1 octombrie 1864 a fost infiintatã "Scoala de Poduri si Sosele, Mine si Arhitecturã" care, la 30 octombrie 1867, devine "Scoala de Poduri, Sosele si Mine" cu durata studiilor de 5 ani. Sub conducerea lui Gheorghe Duca, la 1 aprilie 1881, institutia se restructureazã si devine "Scoala Nationalã de Poduri si Sosele".

La 10 iunie 1920 a fost infiintatã Scoala Politehnica din Bucuresti, cu patru sectii: Electromecanicã, Constructii, Mine si Metalurgie si Sectia Industrialã. Din noiembrie 1920, denumirea se schimbã in POLITEHNICA din Bucuresti. La 3 august 1948 a cãpãtat denumirea de Institutul Politehnic din Bucuresti, care cuprindea initial patru facultãti si in care, din 1950, a apãrut majoritatea facultãtilor actuale. In baza rezolutiei Senatului universitar din noiembrie 1992, precum si a Ordinului Ministrului Invãtãmantului nr. 7195/1992, Institutul Politehnic Bucuresti a devenit Universitatea POLITEHNICA Bucuresti (UPB). De la data de 2 iulie 2023, în baza Legii 186/2023 "Universitatea POLITEHNICA din BucureÈ™ti" devine "Universitatea NaÈ›ională de Știință È™i Tehnologie POLITEHNICA din BucureÈ™ti" pe baza fuziunii prin comasare a Universității Politehnica din Bucuresti cu Universitatea din PiteÈ™ti.

 

Sistemul de conducere al Universitãtii NaÈ›ionale de Știință È™i Tehnologie POLITEHNICA din Bucuresti functioneazã in conformitate cu legislatia in vigoare. Alegerea structurilor de conducere se face cu respectarea Legii 128/1997 privind Statutul Personalului Didactic, a Legii 84/1995 republicatã, a ordinelor de ministru cu privire la alegerea structurilor de conducere in universitãti, a Cartei Universitare si Regulamentului de alegeri, toate fiind documente publice.  

Managementul activitatilor din Universitatea NaÈ›ională de Știință È™i Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti se realizeaza in conformitate cu Planul strategic pe un orizont de timp de patru ani si, anual, se actualizeazã prin Planurile operationale aprobate de Senatul Universitãtii, tinandu-se seama de evolutia si contextul national si international. In procesul managerial se urmãreste cresterea implicãrii tuturor esaloanelor decizionale – decani, sefi de departamente, directorii centrelor de cercetare stiintificã, directorii directiilor administrative, etc. Trebuie mentionatã cresterea autonomiei decizionale a facultãtilor, departamentelor, centrelor de cercetare, in vederea eficientizãrii intregii activitãti din universitate. Autonomia decizionalã atat la nivelul universitãtii cat si la nivelul structurilor subsecvente este asumatã simultan cu asumarea responsabilitãtii publice pentru demersurile initiate.

STRUCTURA ORGANIZATORICÃ

Organigrama CEMS-UNSTPB 

Centrul de Cercetare si Expertizare Materiale Speciale este acreditat sã desfãsoare activitãti de cercetare-dezvoltare prin Decizia ANCS nr. 9673/17.06.2008. In facultatea de Stiinta si Ingineria Materialelor (FSIM) activitatea de cercetare stiintificã se desfãsoarã de cãtre cadrele didactice si de cãtre personalul de specialitate nedidactic pe bazã de contracte de cercetare derulate prin Centrul de Cercetare si Expertizare Materiale Speciale (CEMS-UNSTPB), care functioneazã ca centru de cercetare al intregii facultãti, precum si pe bazã de contracte incheiate de cãtre personalul facultãtii SIM prin Biroul de Cercetare al UPB. 

Pentru a se asigura dinamismul necesar mentinerii in aria problemelor deschise de cercetare la nivel international, principiile organizatorice adoptate de CEMS-UNSTPB se bazeazã pe deschidere si flexibilitate.

 

Echipele de cercetare au un caracter dinamic, fiind constituite, in functie de necesitãti, pe baza proiectelor derulate (structura orientatã pe proiecte finantate in urma unor competitii), din persoane care pot face parte din catedre si facultãti diferite sau studenti de la diferite facultãti.

 

Valoarea potentialului uman, nivelul programelor de cercetare, dotãrile cu tehnicã de calcul si documentatie realizate prin participarea la programe de cercetare interne si internationale, modul de organizare si parteneriatele internationale in care este implicat CEMS-UNSTPB au condus la recunoasterea CEMS de cãtre comunitatea academicã internationalã.

 

In cadrul CEMS activeazã 117 cadre didactice si 53 personal auxiliar din facultate.

organigr.jpg

Organigrama Centrului de Cercetare si Expertizare Materiale Speciale din Universitatea NST POLITEHNICA Bucuresti (CEMS-UNSTPB)

Cu toate cã 'piramida' posturilor didactice nu pare a fi cea fireascã, ponderea profesorilor si a conferentiarilor fiind de circa 50% in raport cu cea a sefilor de lucrãri, asistentilor si preparatorilor, iar numãrul personalului auxiliar pare mare, specificul activitãtilor aplicative de cercetare impune aceste cifre.

Date privind organizarea Centrului de Cercetare si Expertizare Materiale Speciale (CEMS-UNSTPB) din Univ. N.S.T. POLITEHNICA Bucuresti:

Presedintele Consiliului Stiintific:
Prof.dr.ing. Petru MOLDOVAN

 

Director stiintific:
Prof.dr.ing. Nicolae CONSTANTIN (
Link)

 

Consiliul stiintific:

Prof.dr.ing. Ionut PETRESCU

Prof.dr.ing. Mihai BUZATU

Prof.dr.ing. Victor GEANTA

Prof.dr.ing. Gabriela POPESCU

Prof.dr.ing. Doina RADUCANU

S.l.  dr.ing. Cristian DOBRESCU

 

 

 

STRUCTURA PERSONALULUI CEMS-UNSTPB IMPLICAT IN CERCETARE:

​

    - 64 cadre didactice

    - 25 doctoranzi

    - 163 cercetatori, tehnicieni, studenti

    - 252 angajati pe baza de contracte de colaborare

Strategia de personal

Pentru realizarea sarcinilor de cercetare asumate prin programele cadru ale proiectelor de cercetare finantate prin contracte ferme, CEMS-UNSTPB a antrenat un numãr mare de tineri: sefi de lucrãri, asistenti, preparatori, ingineri, doctoranzi cu frecventã precum si studenti, acestia fiind retribuiti pentru activitatea desfãsuratã in executia proiectelor de cercetare, iar in anumite situatii indeplinind chiar sarcini de mare complexitate avand functii de responsabili de proiecte in parteneriat cu alte unitãti de cercetare sau directori de proiecte (Stefãnoiu Radu, Trante Octavian, Butu Mihai, Zsigmond Mariana).

 

Studentii apreciaza implicarea lor in proiecte de cercetare stiintificã, aceasta fiind una dintre cele mai eficiente si atractive metode de invãtare.

 

Preocupãrile CEMS-UNSTPB in strategia de personal se manifestã in trei directii:

 

  • atragerea si mentinerea tinerilor pentru acoperirea activitãtilor aplicative, asigurarea continuitãtii si a transferului de competentã;

  • utilizarea in totalitate a potentialului cadrelor didactice cu experintã;

  • pãstrarea personalului auxiliar prin recalificãri, participand la specializãri si implicit lãrgirea domeniilor de competentã.

 

Avandu-se in vedere importanta personalului asupra activitãtii pe termen lung, CEMS-UNSTPB a abordat urmãtorul set de mãsuri:

 

  • stabilirea pe baze reale a necesarului de personal pentru procesul formativ fatã de perspectiva dezvoltãrii viitoare;

  • recrutarea, mentinerea si punerea in valoare a tinerelor cadre;

  • stabilirea unor criterii eficiente de evaluare si promovare a personalului academic, de cercetare si auxiliar;

  • utilizarea doctoranzilor cu frecventã in activitãti de cercetare si didactice aplicative;

  • restructurarea si recalificarea personalului in scopul reorientãrii profesionale si eficientizãrii utilizãrii personalului auxiliar.

Pentru a cere mai multe informatii:

 

Contactati sediul CEMS-UNSTPB

Luni-Vineri 10:00 - 15:00

+4021.4029.261

cems@sim.pub.ro

Puteti solicita, de asemenea, mai multe informatii si cu acest format:

Success! Message received.

bottom of page